На 22.02.2021 Юлия Огнянова щеше да навърши 98 години. Призната за един от големите реформатори на българския театър през втората половина на ХХ век, тя е сред десетте режисьори в световен мащаб, които се определят като майстори на Брехтовия театър.Спектакълът ѝ от 1959 г. „Майка Кураж и нейните деца“ е първата постановка на Брехт в България. През 1981 г. Юлия Огнянова поема обучението на режисьори (за куклен театър) във ВИТИЗ – Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Велимир Велев и др., с което променя принципно и качествено посоките и моделите на развитие на изкуството  у нас.
„Юлия провокираше учениците си да забравят познатото, да изхвърлят правилата, да търсят в своя вътрешен свят, да събудят собствените си сетива, памет, интуиция, фантазия, да импровизират, да експериментират със самите себе си“ – обобщава Анна Топалджикова.
 
В памет на Юлия Огнянова, проф. д-р Велимир Велев, неин студент, ученик, посвещава един фрагмент от своята система за актьорско обучение по Пантомима, която разработва в момента. Така наречената от него „Брехтомима“ съчетава принципи и техники от Брехтовия театър и Пантомимата. Рождената дата на твореца и педагога – Юлия Огнянова, ще бъде отбелязана в НАТФИЗ с открит урок-уъркшоп с участието на 1 курс “Театър на движението – Пантомима”(23.02.2021 г. от 17.30 ч. в аудитория А103 в НАТФИЗ).