Кажете “чао” на зимата
И вижте как отбелязват идването на пролетта в град Кюстендил…

Слънцето наднича през прозореца ни, а красивите кокичета кичат дворовете на къщите. Пролетта пристига!


Смятам, че всяко нещо, което по някакъв начин радва хората, трябва да бъде отпразнувано. Това важи и за сезоните, които огряват душите на хората, донасяйки им слънчево настроение. Пролетта е онова време от годината, в което се разделяме с огромните якета, с дебелите дрехи, със зимата и нейните студове. Започваме да мислим за лятото, за слънчевите топли дни и дългите вечерни разходки по пълните с хора паркове. Денят започва да расте, а с него и нашето настроение.


Повечето хора дълбоко в душата си празнуват пролетта, като си поставят нови цели, пренастройват се позитивно, радват се на слънцето от цялото си сърце, или пък просто прибират в огромни чували шаловете и шапките си. В град Кюстендил обаче пролетта е на особена почит. Още през далечната 1966 г. датата 21.03 се обявява за празник на пролетта и на града. Той съчетава в себе си културните практики на траките и римляните, като интерпретира легендата за Четиридесетте мъченици, чествайки тяхната памет. При създаването на празника, паметта им се е почитала чрез разчупване на обредни пити за здраве и радост в дома.


Характерен за празника на пролетта в Кюстендил е изборът на „Дейвойка Кюстендилска пролет“. Тази година се състоя 53-тото му издание. Всяка година млади момичета дефилират на сцена пред целия град с подкрепата на известни български изпълнители и богата шоу програма. Това е първият конкурс за красота в България. Той комбинира древни мистерии и християнски традиции, в основата на които стоят Слънцето и пробуждането на природата за нов живот. Момичетата са символ на пролетта, разцвета, надеждата и плодородието. Те приемат и предават всяка година символите на града – плодовете, водата и питата.

  • Плодовете символизират овощното богатство на Кюстендил и многобройните насаждения на ябълки и череши.
  • Водата е символ на минералните извори на територията на града.
  • Питата, както вече споменахме, символизира почитта към Св. Четиридесет мъченици.Културната програма на празника продължава няколко дни. Включва конкурса за красота, концерти и празнични програми.
Празникът на град Кюстендил е не просто празник на града. Той отбелязва най-вече идването на пролетта и онова, което носи тя. Тя носи в себе си надежда и разцвет, природата се събужда за нов живот, Слънцето грее сякаш по-силно и някак това настроение, заедно с чуруликането на птиците, поражда усмивки по лицата на хората.
Без значение дали можете да усетите магията на кюстендилския празник, пролетта е навсякъде около вас. Отпразнувайте пробуждането на природата или своето собствено. Пролетта не винаги носи пролетна умора, но винаги носи надежда и светлина.