С указ на Президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г се празнува всяка година 9 май – Ден на Победата. Тогава се чества победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. След промените остава официален неработен ден в Русия, Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан. Това е и празник, който отбелязва и победата на Съюзниците през Втората световна война.
 
„Първият ден на мира добива допълнителен исторически заряд с идеята за обединена Европа. Неин автор е Робер Шуман. В реч по случай 5-та годишнина от победата във Втората световна война, на 9 май 1950 г. в Париж тогавашният френски министър на външните работи предлага нова форма за политическо сътрудничество чрез икономическа стабилност, създадена от обединяването на френското и германското производство на въглища и на стомана. Не след дълго се ражда Европейската общност за въглища и стомана – институция, която обещава да бъде гарант за сигурността на континента. През март 1957 година в италианската столица са подписани Римските договори, върху които се изгражда Европейската икономическа общност. В годините тя се развива, за да прерасне в Европейски съюз.“
 
Робер Шуман, френският дипломат, е смятан за идейния баща на Европейския съюз. В памет на неговата Декларация от 9 май 1950 г. денят е определен за Ден на Европа. Чества се от 2009 година.
 
През 2021 г. „виртуални“ врати, за да отпразнуват Деня на Европа на 9 май, отварят Институциите на ЕС. Хората в целия ЕС и извън него ще могат да научат повече за Европейския съюз и какво прави той.
 
Вечерта на 9 май между 20:00 и 24:00 ч. сградата на НДК в София ще бъде осветена в цветовете на европейския флаг, а през целия ден пътниците в над 250 жп гари в България ще бъдат поздравени по случай Деня на Европа и Европейската година на железопътния транспорт.