Книгата на Мария Касимова-Моасе„Записки от Шато Лакрот”, ще очарова с искрящо чувство за хумор, шантави истории и много топлина. Нейната премиера е на 13 юли от 19:00 ч. в приказната къща на ул. „Шипка“ 23. Освен авторката там ще присъстват Богдана Трифонова и Кремена Димитрова.
 
В „Записки от Шато Лакрот” (352 стр., ИК „Колибри“, художник на корицата: Дона Дякова) българката Калина е омъжена за французина Дидие. Едно цяло лято семейството трябва да прекара с родителите на Дидие – мадам Жонвиен и мосю Жан-Батист дьо Лакрот – в имението им във френската провинция. Къде очаквано, къде не толкова, в красивия семеен замък ще се появят още интересни герои – инатливите деца на Калина от първия ѝ брак, артистичният ѝ брат, роднините от село Злокучане,  френските племенници, непоносимата зълва и… кой ли още не. На всички им предстои едно незабравимо лято, в което френската изисканост и парижки стил се срещат челно с българската непосредственост и шопски инат. А от емоционалния им сблъсък се раждат куп непредвидени и смешни ситуации, които…е най-добре да преживеете лично между страниците на тази забавна история.
 
Мария Касимова-Моасе завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата ѝ на журналист започва във в. „Стандарт“, където пише за театър, кино и музика. Била е сътрудник на всекидневниците „24 часа“, „Сега“, „Демокрация“. Заемала е отговорни редакторски позиции в списанията „Едно“, ELLE, „Капитал LIGHT” и е един от основателите на сп. НЕЯR. „Близки срещи със смесени чувства“ е първата ѝ книга, последвана от романа „Балканска рапсодия“, чийто кинематографичен заряд е неоспорим.