Англичаните казват „домът е моята крепост“. Той (къща или апартамент), както и офисът освен на физическо трябва се поддържат чисти и на енергийно ниво. Много често в определена стая  можем да спим по-добре или при дадено разположение на бюрото в офиса да работим по-успешно. Това неминуемо е обвързано с „енергията“ на помещенията. Оттук Гюнтер Сатор, експерт по фън шуй, прави заключение, че съзнателното“ оформяне и организиране на пространството“ може да направлява човешката съдба. Защото средата, която обитаваме обуславя хармонията в нашето битие. Британският учен Рупърт Шелдрейк, биохимик и специалист по клетъчна биология, говори за „морфногенетичното поле“ и открива, че всичко е взаимосвързано, поради което промяна в една част (например на жилището) трябва окаже въздействие и в друга система (съответно върху свързаните с нея лица). „Шестото чувство“, което „подсказва“ на всеки индивид, какво е добро за него може да съчетае успешно с някои утвърдили се закономерни съвети за по-здравословна енергийна среда.
Във всяко жилище се трупат ненужни вещи. Към тях често прибавяме нови. Не са нужни дрехи, които не се обличат, стари списания, проспекти, подаръци, които не се харесват, сувенири, потънали в прах…Всички те олицетворяват миналото и свързаната с него използвана енергия, блокирайки настоящето и бъдещето. Колкото повече „неща“ се „мотаят“, „висят“, „отглеждат“, толкава повече са пречките новото и позитивното да навлезе в човешкия живот. Раздялата с непотребното би донесла освежителен полъх. Енергийното пречистване след разчистването и хигиенизирането на жилището с прахосмукачка, моп,  се постига със следната процедура: със смес от натурално розово масло (до 3 капки) в чиста вода може да се изтрият всички предмети от обзавеждането, повърхностите, плочките, подовете…Това ще създаде илюзията за прясно боядисани помещения. Чистотата, редът, подредеността допринасят за пречистването на енергийния поток. Колкото по-прегледен е домът, офисът, толкова по-безпроблемно ще е съществуването.
 
Изборът на мебели трябва да  осигури оптимално пространство за движение в жилището, защото прекаленото много вещи затрудняват преминаването на жизнената енергия. Необходимо е да се откриват такива форми, цветове, материали, материи, които да създават максимален уют и комфорт. Заоблените форми на мебелите “излъчват” по-добра енергия и постигат по-хармонична пространствена атмосфера. Острите ръбове на предметите могат да изпращат негативни „послания“ към мястото, където се спи, седи, работи. Ето защо те трябва да се „тушират“ чрез подходящи растения, декоративни предмети. Във вътрешното пространство цветята могат да активират мъртвите ъгли и да хармонизират тези, в които има отрицателна енергия. Те помагат за преодоляване загубата на енергия около прозорци, но не трябва да ги закриват напълно. Цъфтящите растения символизират изобилието и порива на природата, затова е добре в стаите да има вази или саксии с цветя, но задължително здрави, за да подържат жизнената енергия в жилището. От важно значение е и изборът на правилните зони за пребиваване в помещението. Предпочитаната „позиция“ е далеч от вратата, пред цяла непрекъсната стена, кът с максимална видимост към помещението. Тоест това е „мястото на силата в стаята“. Там трябва да се разположи диванът в хола, леглото в спалнята, бюрото в работния кабинет.Установено е, че децата са най-концентрирани и учат по-добре именно в тази зона.
 
Все по-сериозно внимание се обръща на претоварването на помещенията с електросмог, т.е. чрез електромагнитното излъчване от кабели, контакти, електроуреди…Отправят се предупреждения за вредното им влияние върху човека, като смущения в съня, главоболие, отслабен имунитет…Ето защо трябва да се стои по-далеч от електромагнитните излъчвания. От най-голяма защита се нуждае спалнята. Затова особено полезно е монтирането на така наречените автоматични прекъсвачи. Вечер след изключването на електроуредите и осветлението автоматично се прекъсва електрозахранването и така се постига „нощно спокойствие без електричество“. Използва се и „фън шуй технология“ за мобилен телефон- монтиран малък чип до батерията, който при телефониране засилва енергийната система на потребителя, без да влияе на обхвата на апарата.
 
За балансирането на енергийните смущения, зони със слаба или липсваща енергия могат да се използват различни помощни средства. Това може да е речен камък, мида, произволен предмет, лист хартия с изписан стих.. Всеки път, когато се погледне, този обект, той ще предава положителна енергия.
 
Висулките от кристал, с насочено към тях осветление, активират пасивните ъгли на помещението. Те са отлично средство за спиране и неутрализиране на вредната енергия в дълги коридори или при въздушно течение между срещуположни врата и прозорец. Поставени на прозорци със западно и южно изложение, пречупват директната слънчева светлина и допринасят за защита на помещенията от свръхнатоварване. Стимулиращата сила на кристалните висулки е най-ефективна, когато тяхната повърхност е чиста, без петна, драскотини или други повреди. С помощта на кристалите – искрящите посланици на Земята, могат да се постигнат желани вибрации в помещенията. Фигурите от планински кристали пораждат вертикален лъч, подобен на този при ДНК-спиралите, и затова са подходящи за определяне на център на дома.
 
Картините или скулптурите с делфини облагородяват. Излъчваните от тях фини трептения с висока честота предразполагат хората да отворят сетивата си и съдействат за по-добрата комуникация.
 
Водата – фонтани, картини с водопади също допринасят за стимулирането на положителна енергия. Те могат да бъдат използвани за активиране на финансовия поток, изобилието и благоденствието.
Каденето е също енергиен ритуал за пречистване на къщата или отделните помещения. Тамянът ароматизира, разведрява атмосферата при спорове и конфликти, „отмива“ натрупаните грижи и проблеми. Той се поставя в кандило, в което има смес от смола и благоуханни масла. За пречистване на помещенията чрез кадене се използва и градински чай – салвия. Прави се връзка от изсушени стъбла с дължина 15-20 см, добавят се няколко стръка хвойна, розмарин. Букетът се завързва здраво, запалва се , остава се да се разгори и след това се гаси. С него се обикалят помещенията, докато все още дими и разпръсква благоухания.
 
За защита от негативната енергия от канали, улици, тръбопроводи … входната врата и прозорците се „апликират“ с декоративни предмети.
 
„Човек може да получи енергия от неизчерпаемия вътрешен източник – от любовта, и да възвърне загубените си позиции в сърцето на вселената“ – пише Аналий Некрасов в своята книга „Живите мисли“. Ето защо, за да пречистим енергийно  своя дом, всеки един от нас трябва да осмисли живота си от позицията на личностното си духовно просветление – чрез доброта, благодарност, светлина, обич и хармония. То трябва определя неговите постъпки, поведение, избори, взаимоотношения. Тоест във всичко, което прави, в мислите и действията си да се ръководи от разума, сърцето, изпълнени с любов и съзидание. Защото домът ни е огледално копие на нашето здравословно състояние и личностно развитие.
 
Източник: Фън Шуй“. Хармония в живота и дома“ от Гюнтер Стар, СОФПРЕС