Китайската Нова година  започва във вторник, 5 февруари и завършва на 24 януари 2020 г. Годината на земният глиган идва точно след годината на кучето (2018) и преди годината на металния плъх (2020).
Глиганът заема последната (12-та) позиция в китайския зодиак. Ако сте родени през: 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, то вие сте глиган според китайския зодиак.
Родените в годината на глигана, умеят на мислят логично и посредством логиката успяват да анализират и решават проблеми. Те не са особено добри комуникатори, но са способни и действащи. Това са хора с красива личност и благословени с голямо щастие в живота.

Според фолклора глигана е символ на богатството, именно и за това се смята, че родените под знака на глигана имат потенциал да се развият професионално и да натрупат състояние.
 
Според китайската астрология, 2019 година е страхотна година за нови инвестиции и ще бъде изпълнена с радости, това е годината на приятелството и любовта.
Годината е решаваща за единството и любовта в семейството, но и ще ни научи да бъдем по-съпричастни, търпеливи и толерантни към хората около нас.
Добре е да носите гривна или колие с фигурка на глиган, по този начин ще привлечете късмета, изобилието и просперитета към вас.
Късметлийските цветове през тази година са: жълто, кафяво, златно и сиво.
Любопитно: Сред известните личности родени под знака на глигана са Хилари Клинтън, Арнолд Шварценегер и Хенри Форд.