Галерия “Етюд” представя „РЪЧНО РЕЦИКЛИРАНА ХАРТИЯ“. Експозицията на Красимира Дренска може да се види до 10 октомври 2020 г. Вернисажът е на 07 октомври, сряда, от 17:00 до 20:00 часа.
 
Изложбата представя експериментите на Красимира Дренска с ръчно рециклираната хартия. Авторската ѝ интерпретация съчетава различни пластични форми, вариращи от релефни миниатюри до пространствени инсталации. Използвани са стара хартия, текстил, акрилни бои, природни материали. Техниката на ръчно рециклираната хартия се смесва с тази на колажа, прегето, монотипията, дигиталния печат. Произведенията поставят нравствени и философски въпроси за вярата, любовта, хармонията, приобщаването към рода и традицията.
 
„Ръчно рециклираната хартия е сравнително нова художествена техника, която съчетава класическата технология за изработване на ръчна хартия от естествени материали и съвременния индустриален подход за хартиено производство чрез рециклиране на отпадъчни хартиени продукти. Същевременно с това тази техника дава обширно поле за творческо изразяване, в което авторският подход и използваният материал са неизменна част от създаването на произведения, иновативно вписващи се в различните сфери на съвременното пластично изкуство“ – уточняват от галерията.
 
Изложбата е част от проекта на Красимира Дренска – „Ръчно рециклираната хартия като изящно изкуство“, който е реализиран с подкрепата на Националната научна програма „Млади учени и постдокторанти“ и се занимава с научноизледователски и художественотворчески разработки по темата.