„Избери Лоранъ” е заглавието на изложбата, която може да се види от 9 юли до 9 август 2021 г. Тя събира творци от  неизвестни и непознати до  познати и утвърдени. Една част от авторите са жени художнички, сред които е Невена Ганчева. Тя присъства с етюд на седнал мъж в гръб, който изненадва с нетипичната постановка, включваща мъж с брадва. За разлика от по-късния ѝ експресивен език, тази учебна работа се  отличава с пастелна гама и вярност към натурата. Другата дама е Олга Шаханова – Шишкова с нейния недовършен портрет на момиче е бърза скица, вероятно също учебна. Открояват се и Живка Пейчева, която е представена с два реалистични, академични портрета и по-свободен натюрморт, както и Василка Генадиева с  малък пейзажен кадър.
 
„ В ходовата линия – уточняват от галерия „Лоранъ“, се оформи експозиционна ивица с морски мотиви. Сред тях е  творбата на Карл Йорданов от 40-те г. на ХХ в. Изключително светлата гама създава усещането за застинал в най-горещата част на деня морски град. Геометризираните къщи са леко незавършени и  остават избелени от слънцето, което изсветлява в същата степен пустата, морска шир.
Експресивният морски пейзаж с изненадващ наивистичен мотив на Стефан Баджов от 1941 г., „Кей в Кавала”, ни напомня за стилистиката на  Русо – Митничаря.
 
В платното си, друг автор, Александра Мечкуевска умело играе със завършени и незавършени петна в брега, лодките и морето.
Никола Георгиев – Дедо Боже има в изложбата два реалистични натюрморта с изключително наситена и контрастна цветност. Големият натюрморт е от 1963 г. и през призмата на високата гледна точка оптически увеличава и акцентира върху прасковите и интензивната тъмночервена основа, последната допълнително допринася за увеличението и пресилеността.
 
И ще завършим с два акцента, единият са бързите етюди на Данаил Дечев, имащи характер на условни, бързи, живописни наброски и другият работите от 1961 г. на Илия Петров. Индийските мотиви от пътуването на автора са малки, но живи. Няма да излъжем, ако кажем, че цикълът от негови творби прави най-силно впечатление. Те притежават интимен и естетски характер. Ескизно положеният богат и сложен колорит допълнително освежава екзотичните пейзажи. Слонове, хора и храмове, усамотени и скрити в пейзажа са част от едно тайнствено и мистично място.“