Според „Уошингтън Поуст“:„Кралството“ е напрегнат норвежки ноар, който е почти невъзможно да оставиш. /…/ Създава усещането за минисериал – любопитството какво ще донесе следващия епизод така те изгаря, че дори и да си загърбил за малко книгата, за да се нахраниш, или за да поспиш, се чувстваш като онези читатели през 19-и век, превзели на щурм Ню Йорк Харбър в очакване на новия Дикенсов роман. /…/ Цялостно хипнотизираща книга, дори и в остроумието си”.  На български романът излиза в превод на Ева Кънева и с логото на издателство „Емас“.
 
Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне – книгите му, вече надхвърлили 50 милиона продадени екземпляра, се четат на повече от 50 езика и неговият инспектор Хари Хуле е обичан по цял свят. Този път Кралят на скандинавското криминале ни поднася завладяващ самостоятелен роман, като не се свени да навлезе в дълбоките, непрогледни води на човешката природа с характерната си проницателност. Неговият многопластов трилър – „Кралството“  е повествование за силата на семейните връзки, за конфликта между дълг и морал, за разрушителната мощ на любовта. Той безмилостно  поднася обрат след обрат чрез история за тайни, прогарящи душата и костващи живота на все повече жертви…
 
Рой и Карл губят родителите си в злощастен инцидент и 16-годишният Рой поема ролята на закрилник на своя импулсивен по-малък брат. Пътищата им обаче се разделят – Карл няма търпение да превземе света и заминава за Канада, докато Рой остава в притихналото родно градче, напълно задоволен от спокойния си живот на автомонтьор.
 
Години по-късно Карл се завръща с мистериозната си нова съпруга Шанън и с грандиозни планове. Двамата възнамеряват да създадат ски курорт на наследствената земя, покрай който да забогатеят не само братята, а и останалите жители. Мечтите за светло бъдеще раздвижват обичайния застой, но и отприщват поредица от събития, които заплашват да разрушат света на Рой и изваждат на повърхността отдавна заровени семейни тайни, впримчени в мрачното минало на градчето.