Загубата на 50 до 100 косъма на ден не бива да буди тревога. През лятото е нормално косата да се сгъстява, а през есента – да изтънява. При някои хора обаче косопадът може да продължи и през зимата. Ето какво да направим.
 
Зимата е сезон на празници, домашен уют и време с любимите хора. За мнозина обаче капката катран в доброто настроение се явява във формата на топче от косми по възглавницата, четката за коса, в банята или по дрехите. Нежеланият косопад е естествен феномен, който протича на фази, но зимата определено оказва влияние на състоянието на косата ни.
 
Студът, вятърът и дъждът увреждат и изтъняват косата, правейки я по-податлива на късане. Сухотата на скалпа, причинена от минусовите температури, може да доведе до лющене на кожата, пърхот и гъбични инфекции, оттам и на отслабване на корените на косата. В мразовитите дни кръвоносните съдове по скалпа се стесняват, а в комбинация с липсата на достатъчно витамини, космените фоликули буквално заспиват зимен сън.
 
Макар да се смята, че традиционно късното лято и есента са сезоните, в които стара коса отстъпва място на новата, зимата също оправя сериозни предизвикателства. Тук също се намесват и стресовите фактори от ежедневието и работата ни. Не се безпокойте – има какво да направите за вашата коса.
 

Колко важни са малките неща

 
Първата препоръка на специалистите и към двата пола е да отделяте дължимото на хигиената. Косата и скалпът трябва да се мият редовно, включително и със специализирани продукти, ако е необходимо. Важно е да не ползвате прекалено гореща вода, защото така ще лишите кожата на главата от необходимата хидратация. Когато излизате навън, задължително защитете косата си с шапка от лошите атмосферни условия. Уверете се, че също, че косата е напълно суха. Мокрите кичури могат да измръзнат и да се начупят, а също и да ви докарат неприятна настинка.
 
Полезна идея е да се грижите за хидратацията на скалпа, включително и за ползвате балсам и серум с подхранващи вещества. Както знаем, повечето източници на отопление изсушават въздуха, оттам и косата. Друг съвет е да посетите фризьорския салон за деликатна и освежаваща подстрижка, така че да премахнете няколко сантиметра износени и нацъфтели краища.
 

Тежката артилерия

 
За щастие, днес на пазара се предлагат иновативни решения за страдащите от косопад, особено за хората, които развиват андрогенна алопеция с напредване на възрастта и по генетични причини. Именно за тях зимата е голямото предизвикателство.
Веднага може да се сетите за хранителни добавки, различни подхранващи маски, козметични продукти, дори и за сравнително скъпата трансплантация на коса. Удачно решение за бързо и ефективно прикриване на оределите места по скалпа са и фискиращите серуми, които придават естествен вид на косата и са водоустойчиви.
Независимо от външните фактори, като времето и стреса, косата заслужава да се грижим добре за нея. И да й помагаме, когато трябва.
 
Източник на снимка:
Andreshkova Nastya / Shutterstock.com