Много от нас и хората, около нас са били жертва на манипулация. Един път тя е забележима, друг път едвам доловима, а понякога изобщо не разбираме, че това ни се случва или се е случило. Главната цел на манипулацията е да предприемем действие, което не бихме предприели. Намеренията не винаги са лоши. Много често родителите учат децата си на здравословни и необходими за тях навици. Учителите изпадат в безизходни ситуации с шумни и незаинтересовани ученици и под някаква форма трябва да привлекат вниманието към себе си.
Но както добре знаете не всички го правят с добра цел. Заради което Sublime Media Room подбра няколко признака, за да ви помогне да различите добрите от лошите намерения.
  • Манипулаторът избухва. Тази емоция от негова страна е в резултат на загуба на контрол. Когато манипулаторът усети, че ходът на събитията не върви в негова пола, той изпада в агресивни състояния. Това е ясна индикация за неговата слабост.
  • Манипулаторът предизвиква чувство за вина. Когато вашите действия не са съобразени с неговите желания, той използва неговото най-силно оръжие- вашето чувство за вина. Дори той да е сгрешил, той ще направи всичко възможно, за да извърти обстоятелства, така че да не бъдат във ваша полза. Това може да звучи абсурдно, но направете си сметка, колко пъти сте били разочаровани от даден човек, повдигнали сте темата и накрая, сте се почувствали гузен.
  • Нямате право на мнение.  Много често, когато се карате с манипулатора, той не ви позволява, да изкажете своята гледна точка. Това се случва, защото той усеща, че разговора не върви в негова полза.  В даден момент, той започва да извърта думите ви и приключва разговора рязко. Целта му е спора да приключи в негова полза.
  • Манипулаторът често ви потиска. Този метод е често ползван от контролиращите хора. Като постоянно подценява уменията и труда ви, той оформя самочувствието ви, в своя полза. Целта му е да търсите неговото одобрение и да го виждате като по висш от вас. По този начин, манипулаторът контролира живота ви.
  • Заплашва ви да сложи край на отношенията ви. Това е друг коварен метод, който е често използван от манипулаторите. Ако вашите думи и действия не съвпадат с неговите изисквания, той ви заплашва с раздяла.
Грешката на много жертви на манипулация е да не споделят на близки и приятели. Това е особена форма на тормоз, която никой не трябва да позволява да изпитва на гърба си. Случва се на почти всички, но щом забележите този модел на поведение трябва веднага да предприемете мерки. От друга страна е важно да осъзнаете, че манипулатора не е по-силен от вас, той има нужда от вас и вашето чувство за вина.