Често негативните мисли превземат съзнанието ни, независимо от нашето желание. Колкото повече се въртят в умът ни, толкова по-зле се чувстваме. А какъв ли би бил животът ни без тях?
Представяме ви няколко съвета от известният духовен учител и философ Ошо, които ще ви помогнат да контролирате отрицателните мисли.
Tи идваш и ми казваш, че мислите не те напускат. Как могат да те напуснат? Ти си ги хранил със собствената си кръв. Ти си ги привързал към себе си, слагал си им нашийник с твоето име. Само кажи на някого, че това което мисли е неправилно и той ще се нахвърли върху теб: “Какво означава неправилно? Моите мисли не могат да бъдат неправилни! Затова мисълта с именния нашийник отново ще се върне при теб.
Ние храним мислите за миналото, ние продължваме да ги привързваме към себе си. След това внезапно, ти искаш да те оставят. Ти трябва да престанеш да ги храниш. трябва да престанеш да ги отглеждаш.
Запомни, ако искаш да отхвърлиш мислите, престани да казваш: “Моите мисли”. Как можеш да отхвърлиш нещо, което обявяваш за свое? Ако искаш да се избавиш от мислите, престани да проявяваш интерес към тях. Как могат да си отидат, докато ти не си престанал да се интересуваш от тях? Как те ще разберат, че ти си се променил, че си загубил интерес към тях?
Всички наши спомени за миналото са мисли. Те са цяла мрежа и ние се държим за тях. Ние не им позволяваме да умрат. Нека отрицателните ти мислите умрат. Не се опитвайте да поддържате живота в тях.
Нека миналото бъде минало. Ако то повече не съществува, пусни го. Не е нужно дори да го пазиш в паметта си. Прости се с него, нека то си отиде. Вчера свърши вчера, сега вече го няма – и все пак то продължава да ни държи.
Следващият път, когато гневът е там, тъгата е там, просто седни тихо и позволи на тъгата да се придвижи към щастието – просто й помогни малко – подбутни я мъничко. Не прави твърде много и не бързай, защото тъгата ще се съпротивлява да се придвижи към щастието. Това е така, защото от векове, в протежение на много животи, ти не си й позволявал да се придвижва по този начин, затова тя ще се съпротивлява. То е като кон, който ти се опитваш да вкараш по нов път, по който той никога не се е движил, той ще се противи. Той ще се опитва да тръгне по стария път, стария маршрут. Но ти все пак се опитай да го убедиш, прелъсти го. Кажи на тъгата си: „Не се страхувай. Наистина е много приятно. Ела по този път. Ти можеш да станеш щастие и няма нищо лошо в това и нищо не е невъзможно.“ Просто убеждавай, говори на своята тъга, и един ден изведнъж ще откриеш, че тъгата е отишла в друг канал: станала е щастие.
Из “Тук и сега”, ОШО