За милиони хора по света чашата кафе рано сутрин е жизнено необходима и е своеобразен ритуал. Всеки има различни предпочитания относно приготвянето ѝ, но идеята винаги е да се получи перфектна ободряваща напитка за кратко време.
 
И макар че смляното или инстантното кафе си има своите почитатели, новата технология – производство на кафе в капсули като практика за най-бързото приготвяне на кафе, получи огромна популярност, както и кафе машините тип капсули. Вкъщи или на работното място, няма по-бърз начин да си приготвите кафе от този то да бъде в капсули.
 

Какво представлява капсулното кафе?

 
Кафето на капсули се приготвя в специални резервоари с естествени кафе зърна, печени, смлени и пресовани. Самата кафе капсула представлява единична доза кафе, която е предварително премерена, смляна и готова за употреба.
 
Обикновено опаковката е пластмасова,  алуминиева, комбинирана от алуминиево фолио и целулоза, а дори и компостируема – от дърво, царевица и захарна тръстика. Изборът на кафе машина за капсулно кафе е от изключително значение, защото капсулите на определен производител често са съвместими само с една кафе система,  макар че вече има алтернативни варианти на някои системи.
 
Качеството на кафето в капсулите зависи от производителя. На пазара се предлага голямо разнообразие от напитки в капсули, дори кафе без кофеин, както и капсули за многократна употреба. Според вашия вкус ще откриете кафе капсули, съдържащи не само еспресо и капучино, но и горещ шоколад, макиато, лате и др. Блендовете на различни марки могат да отговорят на всички изисквания относно аромати и вкусове, а ако имате добра кафе машина, приготвянето на напитка от кафе капсули няма да представлява трудност.

Как да си приготвим кафе от капсула?

 
Колкото и вода да добавите в контейнера на машината, тя ще използва точното количество и ще настрои нужното налягане. Не е необходимо вие да отмервате грамаж и доза за кафето си сутрин. В капсулата то е готово – измерено е и е удобно опаковано. Всяка капсула съдържа 6,7-9 г кафе с тегло около 7,5 г. Това обаче е относително, защото зависи от марката и производителя. За да не попадне утайка от кафе в чашата ви, във всяка капсула има вграден филтър.
 
След като включите машината, налейте вода в контейнера и поставете капсулата в специално пригодения за целта държач. Когато стартирате процеса, капсулата се пробива от иглите, а горещата вода минава през нея при високо налягане. Специалният механизъм разпределя равномерно горещата вода по цялата форма на капсулата. Методът дава възможност да се извлече кофеинът, като едновременно с това се съхраняват всички вкусови качества на кафето и неговия аромат.
 
С кафе капсули на Lavazza Espresso, Doncafe Aromatico и др. блендове можете да си приготвите чудесно еспресо или друга напитка бързо и лесно всеки път, дори да не сте професионален бариста.

На какво дължат популярността си кафе капсулите?

 
За тези, които още не са опитали кафе от капсула, сигурно ще бъде по-трудно да разберат защо например се смята, че да направиш кафе от капсула е много по-бързо, отколкото чаша разтворимо кафе. Но това е точно така, защото с кафе машина процесът на приготвяне отнема около 1 мин., тъй като не е необходимо да загрявате вода и да чакате готовата напитка да изстине, както е при разтворимото. Също така процесът е почти безшумен.
 
Кафе капсулите са толкова популярни поради редица свои предимства като:
 
  • Запазват дългосрочно аромата и вкуса си
 
Кафе капсулите не губят наситения си аромат и неповторимия си вкус, сравнени със смляното кафе в затворени опаковки, което губи качествата си след отваряне. Могат да запазят аромата и вкуса на кафето за период от 9 месеца. Освен това, качеството в индивидуалната капсула е постоянно, докато при кафе еспресото то може да варира.
 
  • Напитката се приготвя много бързо
 
Нужни са само няколко лесни стъпки, за да разчитате на перфектна чаша кафе от капсула при наличие на добра кафе машина.
 
  • Не изискват използването на кафемелачка
 
Предварително смляното и дозирано кафе е практично решение за дома или офиса и гарантира точната доза за една напитка.
 
 
  • Удобство и чистота при приготвяне
 
Едно от ключовите предимства на кафе капсулите е удобството. Капсулните машини са удобни, малки и компактни, лесни за почистване. Самите кафе капсули също водят до по-малко количество отпадъци, а освен това на пазара вече има и биоразградими варианти.
 
Може да използвате и капсули за многократна употреба, които са напълно безопасни, макар и изработени от пластмаса. Производители като Nespresso засега притежават най-голямата селекция от капсули за повторно използване – 16 вида, като капсулите са универсални и могат да се използват и от машини на някои други марки.
 
Тестовете и изпитанията на вкуса показват, че второ място след идеалното прясно еспресо заемат кафе капсулите. От пробива им през 1986 г. до днес в производството са настъпили множество положителни промени по отношение на блендове и технологии, както и на кафе машини. Всички са насочени към едно – максимално задоволяване на потребността от ободряваща напитка за тонус и енергия през деня.