Галерия СТУБЕЛ представя самостоятелна изложба на Стефан Марков. „Художникът и морето“ . Куратор на изложбата е проф. Ружа Маринска.
 
Експозицията „Художникът и морето“ включва творби, които художникът създава през последното десетилетие от своя живот: графики, акварели върху ръчно приготвена от автора хартия и живопис.
 
Художникът е роден през 1940 година в Бургас. Учи във Френския пансион. През 1967 завършва графика в Художествената академия в класа на проф. Евтим Томов. Морето, китарата, изключителният усет за мяра помагат на Стефан Марков да изгради собствен и добре разпознаваем стил в графиката и илюстрацията, а по-късно и в рисунката и живописта.
 
Близо 25 години от живота на художника са свързани с оформлението на списание ЛИК. Неговите илюстрации към „Записки по българските въстания“ на Захарий Стоянов и „Кентърбърийски разкази“ на Чосър са сред най-известните му изяви като илюстратор.
 
Стефан Марков има над 30 самостоятелни изложби в София, Токио, Осака, Лисабон, Хелзинки, Сиатъл, Париж, Берлин, Москва и др.
 
Носител е на множество награди, сред които наградата „Борис Ангелушев“ (1986), сребърен плакет от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), почетен диплом от Международния конкурс „Ел Ферол“ в Испания (1989 и 1991), приза на журито от Графичното биенале в Маастрихт, Холандия (1993) и наградата на журито от Международното триенале на графиката в Кайро (1997).
 
Днес на негово име има учредена награда – плакет за млад график, която се връчва от Съюза на българските художници на ежегодната изложба „Малки графични форми“.