В изложбата на открито „Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга“ ще оживеят митичният свет на нибелунгите, фантастичната вселена на роботите и други чудати създания. От 23 юли до 5 август Градската градина на София ще приюти суровия вълшебен свят на нибелунгите, приключения на Чапек Първи и премеждията на симпатичната Мортина. Куратор на експозицията е Красимира Деспотова.
Изложбата ще представи избрани авторски илюстрации от албумната тетралогия на „ИК КИБЕА“ – „Пръстенът на нибелунга“. Тя е създадена по либретото на Вагнер специално за възрастова аудитория над десет години. Уникалните рисунки на Петър Станимиров зрелищно пресъздават перипетиите на героите в сагата за митичната сила на Пръстена, за света на джуджета, валкирии, богове, великани и дракони.
Изтегляйки приложението KIBEA, ще може да се види голяма част от илюстрациите в триизмерна проекция. Тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ (текст Елена Павлова е първата създадена в България книжна поредица, която привлича вниманието на читателя с помощта на т.нар. „добавена реалност“.
Публиката ще се запознае и с симпатични гости от други планети и светове. Чапек Първи е лицето на нова детска поредица за роботски приключения (автор на текста: Марин Трошанов, илюстрация и комикс: Петър Станимиров и Антон Стайков). Изданието предлага смес от хумор, познание и въображение в текст, илюстрация и комикс. Към компания на робота ще се присъединят и Мортина, любимата й хрътка албинос Скръбен, семейство и приятели, героите от италианската поредица за славните приключения на едно малко момиченце зомби. Текстът и илюстрациите са на Барбара Кантини.
„Комиксът е изкуство за пътуване и герои, за деца и възрастни“ -според  Антон Стайков. С изложбата „Илюстрацията и комиксът в съвременната детска книга“ лятното приключение започва.