Уникална и красива експозиция е представена от 11 до 17 .09.2019 в зала София на Столична библиотека. Изложбата на маски от театралната трупа „Ямамото“ и икебана от Сдружение „Кагецу“ е посветена на 110 години от началото на официални контакти между България и Япония, 80 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни и 60 години от тяхното възстановяване. Тя е част от юбилея – 30-те Дни на японската култура в София. Столична библиотека присъства като домакин в дните на японската култура, защото това е уникална възможност да се покаже културата на Япония, както и ресурсите от книги на японски, български преводи, творби от български автори, които пишат за Япония чрез изложените експонати, които съпътстват основната експозиция.
Петко Славов, куратор на изложбата на маски и координатор на задграничните представления на Театър „Ямамото“, споделя, че такава богата изложба, каквато е представена в София много рядко преминава границите на Япония. Тя е първото събитие от множеството прояви на юбилейните дни. Уточнява, че Театър „Якамото“ ще гостува в България. Турнето включва спектаклите „Кристалните одежди“ и „Земният паяк“, които ще се играят в Държавната опера в Стара Загора на 25.09. и на 27.09. в Пловдив. На 28.09. в Античен театър Пловдив „Якамото“ ще покаже новата Но пиеса „Орфей“, създадена от Акихиро Ямамото, директор на и главен актьор в трупата. А на 01.10. в НТ „Иван Вазов“ в София, публиката ще гледа „Железният венец“ и „Земният паяк“.
 
Петко Славов конкретизира: „Театър Но е класически японски театър с маски. Те са може би най-тачения реквизит в този театър. Самите актьори ценят маските дори по-високо от собствения си живот. Слагат ги на лицата си само след кратка церемония – поклон в знак на благодарност към духа, който живее в маската, благодарност към занаятчията, който я е създал и благодарност към всички предци, които са ползвали маската и са я пазили, за да може тя да достигне до днешни дни. В Япония доста често може да се чуе фразата: „Безизразен като маска за театър Но“. Действително маските могат да бъдат безизразни, ако са окачени на стена или са сложени във витрина, но ако са на лицето на един умел актьор те наистина оживяват – могат да изразят много човешки емоции. Например повечето женски маски са конструирани, така че наклонени надолу да изразяват тъга, наклонени нагоре да изразяват щастие.“
Мария Кеменчеджиева, представител на школата за икебана „Кагецу“ (цъфнали цветя и пълна луна), допълва: “Кагецу е последовател на най-модерната школа в Япония – „Согецу“. Тя възприема нейните принципи и естетически правила: пестеливост на материала, опростена форма, изчистена линия, благодарност и добро чувство в момента, когато се сътворява композицията. Ние сме последователи и на Рима Мирска, създателка на първата школа за икебана в България.“ Участието си в настоящата изложба, Кеменчеджиева обяснява с припознаването на целите, философията между икебана, като изкуство и изкуството на театралната маска. Представените композиции на „Кагецу“ са вдъхновени от поставените над тях маски. Използвани са и несвойствени материали, като например сухи листа. Тъжните маски кореспондират с композиции на икебана в подобни тоналности. Акцентирано е и върху есенния сезон – има шипки, плодове…
 
Изложбата на маски от театралната трупа „Ямамото“ и икебана от Сдружение „Кагецу“ е среща  с приказни герои и природна хармония,  с непреходност и миг, с визуална магия и вълшебна емоция.