В границите на Летен театрално-музикален фестивал, организиран от “Нов театър НДК” (1-31.07.), се състоя премиерата на представление по мотиви от книгата на Симон Берто – “Едит Пиаф”.
Автор на либретото и изпълнител е Мира Радева, известна на аудиторията със своите социологически и политически коментари. В новото си амплоа тя е подкрепена от Александър Кипров, създал музиката и музикалните адаптации и от Бойко Илиев, режисьор на спектакъла.Публиката е въвлечена в приказно-суровия свят на кралицата на френския шансон. Емоцията на нейните песни, трагедиите в нейния живот, изпълнен с драматизъм и любов, Мира Радева пресъздава чрез затрогващи вокални партии, с артистична спонтанност и с прецизно дозиран синхрон между музикални и разказвателни етюди. Чрез тях се ражда духът на епоха, в която Едит Джована Гасион се превръща в Едит Пиаф, известна още като La Mome Piaf (Момичето врабче). В нея оживяват малкото дете, отглеждано с червено вино в биберон, бащата Луи Гасьоан, девойката, която губи единствената си дъщеря, плод на незрялата връзка с Луи Дюпон, полусестрата Момон, съдбовните срещи с Луи Льопле, открил талантливата певица от улицата, с Ив Монтан, с Марсел Сардан, с Тео Сарапо, мъжете покорили сърцето на жената изпяла най- съкровените и изстрадани песни за Любовта.
Сменяйки дрехи, обувки, шапки, аксесоари, превключвайки от женски в мъжки персонажи и обратно и най-вече пеейки, Мира Радева с респект изгражда магнетичния образ на необикновената си героиня, която увлича с бунтарския си чар. В спектакъла се материализират нейните срещи, приключения, разочарования, възходи и падения. В него е и силата на една борбена личност, отишла си едва 48-годишна, но способна да изпее – “За нищо не съжалявам”…