Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, се отбелязва ежегодно в България. За първи път това се случва във Враца и Пловдив през 1884 г. Инициативата е на Георги Бенев – обществен деец и публицист, участник в Старозагорското въстание от 1875 и в Освободителната война 1877-1878, основател на в. „Южна България. Официално 2 юни се чества от 1901 г.
 
Христо Ботев (25.12.1847/6.01.1848-20.05./1.06.1876) е роден в Калофер. Израства в родния си град, учи в Русия. От младежките си години се включва в национално-освободителните борби през Българското Възраждане. Първото си стихотворение – „Майце си“, Ботев публикува във вестник „Гайда“, редактиран от П. Р. Славейков. От октомври 1867 г. живее в Румъния. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски. В Румъния издава революционният вестник в. „Знаме“, редактира вестниците „Свобода” и „Будилник”, а през 1875 г. излиза съвместната му със Стефан Стамболов стихосбирка „Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова“. Творчеството му е етап в развитието на българската литература. Поезията му – новаторска по форма и ритмика, е своеобразно съчетание на романтика и реализъм революционна проповед и лирична изповед. Ботев създава блестящи образци на политическата  и революционна лирика (стихотворенията: “Борба”, “Моята молитва”, “На прощаване”, “Хаджи Димитър”, “Обесването на Васил Левски” и др.). Той е автор  и на ярка политическа публицистика (“Смешен плач”, “Народът. Вчера, днес и утре”, “Политическа зима”…).
 
Когато научава за Априлското въстание, Ботев организира чета и става неин войвода.Превзема австрийския кораб „Радецки“ и принуждава капитана да спре на козлодуйския бряг. Предвожда четниците през Дунавската равнина и участва в сраженията с турците. При решителната битка в подножието на Врачанския балкан Ботев е пронизан от куршум. Днес музеи на Ботев има в няколко български града, а националният музей „Параход Радецки” се намира в Koзлодуй.
 
По традиция в 12.00 часа сирени в цялата страна съпътстват минутите за почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала пешеходците и пътните превозни средства спрат движението си, за да се преклонят пред подвига на българските революционери.
 
Организират се и възпоминания на връх Околчица. Върху каменен рид са изписани словата на поетесата Елисавета Багряна: „На великия Ботев. Сбъдна се пророчеството твое, жив си ти!“ А по изградената (по идея на писателите Павел Делирадев и Димитър Осинин и историка Иван Велков) Ботева алея – от Козлодуйския бряг до „Ришов дол“ край село Лютиброд, където са загинали Ботеви четници, всяка година преминават в навечерието на 2 юни ентусиазирани родолюбци.