Фото студиото е нещо специално и лично за всеки фотограф. Фотографът е творец и винаги има нужда да създаде своето идеално студио, без значение с каква фотография се занимава от детски фотосесии до продуктова фотография, всеки детайл е от значение.
 
На първо място идва въпросът в какъв цвят да боядисате стените на вашето видео или фотографско студио? Повечето стени в тези студиа са боядисани в бяло, черно или някакъв нюанс на сивото между тях. Тези неутрални цветове предотвратяват случайното отскачане на разсеяните цветове от стената в зоната, в която се снима. Често обаче фотографите искат да придадат многозначителност на определени снимки или пък се съобразяват със сезони и тематики към фотосесии, всеки цвят може да се използва за изобразяване на желаната тема, настроение или история.
 
Нека разгледаме вариантите за избор на цвят за стените на студиото, както и разнообразието от подходящи фонове за фотосесии.
 
  • Бели студийни стени
Най-популярният избор за фотографите е бялото. Това е най-яркият цвят, който позволява на най-много светлина да отскача наоколо, така че ако търсите допълнителна светлина в студиото, изберете бяло. Отскачането на допълнителна светлина добавя повече „запълваща“ светлина в зоната, която снимате, така че сенките да не са толкова интензивни, колкото биха могли да бъдат. Това създава по-леко и по-въздушно усещане за снимките, отколкото по-тъмните стени биха създали.
Белите стени действат като рефлектори, добавяйки повече запълваща светлина към всяка снимка. С допълнителна запълваща светлина, светлините в студиото ви не трябва да са толкова интензивни.
  • Черни стени на студиото
Черният е следващият най-популярен цвят поради точно обратната причина, поради която белият е първият. С черните стени на студиото, най-малкото количество светлина отскача наоколо, за да падне върху обекта, което ви дава най-високо ниво на контрол с вашето осветление. Това е причината толкова много професионални студиа да избират черното. Стилистично черните стени улесняват да бъдете по-драматични с осветлението и ще създават по-тъмни сенки, тъй като по-малко светлина отскача от стените, за да ги запълни. Трябва да помислите дали това е стилът, който искате, или ако отделяте повече време за осветление, за да направите всяка снимка перфектна е добре за вас.
 
  • Сиви стени за студио
И все пак много студия предпочитат сиви стени, защото са най-неутрални. Те не блокират цялата светлина, нито отразяват най-много светлина, което ги прави компромис между белите и черните стени. Сивото има тенденция да е естетически приятно, ако работите често в студиото и в момента е популярен избор за интериорен дизайн. Кой нюанс ще изберете зависи изцяло от вашите предпочитания.
 
Повечето студия избират един от неутралните цветове, изброени по-горе, така че да могат да бъдат гъвкави с пространството, като внасят всеки цвят, от който се нуждаят за различният проект, без цветовете на стените да влияят на тези цветове. Все пак има сценарии, когато може да искате да обмислите боядисването на стаята си в друг цвят.
Не е нужно да се ограничавате само с избора на цвят на стените, изборът на фонове е много по-широк, интересен и разнообразен. В избора на фон за своите фотосесии може да включите различни текстури, тапети или произволен брой декори за стена, за да създадете настроение или да помогнете за разказването на историята.
Ако пък разполагате с повече пространство може да обособявате различни кътове за различните фотосесии, това е честа практика при тематични фотосесии от типа Коледни, пролетни, Великденски и други такива. Може да използвате този тип декори, където клиентите идват, за да правят един и същи тип снимка всеки път.
 
Фоновете на фотографията са ключова част от всяко изображение – те могат да направят или разчупят вашата снимка. Изборът на най-добрия фонов материал е от решаващо значение.
 
Какъв фон е най-добрият за фотография?
Независимо дали снимате хора или продукти, има широка гама от фонове за фотография, от които да избирате. От прости цветове до петнисто платно, небето е границата. Различните видове фонове включват хартия, тъкани като муселин или платно, MDF листове, изскачащи фонове или многопластовите.
Видове студийни фонове
  • Плат – платно и муселин. Фоновете от плат като платно или муселин са популярни поради разнообразието и преносимостта си. Платнените фонове обикновено са по-обемисти и тежки от фоновете от муселин, но могат да предложат голяма дълбочина и цвят.
 
  • Хартиените ролки се предлагат в различни ширини и се предлагат в редица различни цветове. Предимствата на хартиените ролки са разнообразието и достъпността, но те могат да бъдат трудни за съхранение. Допълнителен недостатък на хартиените ролки е, че те се мачкат много лесно, което може да се покаже на вашите изображения. Те също не са много лесно преносими.
 
  • Често могат да се използват и дървени дъски за продуктова фотография – от типа снимки на уиски, както и в редица класове по фотография на храна. Можете да намерите голямо разнообразие от дървени дъски и те могат да бъдат доста евтини. Ако търсите по-креативен и персонализиран външен вид, можете дори да поръчате да ви направят дъски по ваш размер.
 
Типът фон, който избирате, зависи от това, което снимате и трябва внимателно да се помисли кой фон е най-добрият за вашия кадър. Нещата, за които трябва да помислите, когато избирате фона си, включват цвета, текстурата и размера. Помислете как всяко от тях ще работи за вашия кадър – ще се осигури ли максимален фокус върху продукта или ще се отклони вниманието от него?
  • Избор на цвят на фона. Цветът е важна част от изображението: той може да помогне за задаване на настроението и също така да насочва окото. Теорията на цветовете е нещо, което играе голяма роля в работата на фотографите. Когато избирате фона си, помислете дали искате ярки, контрастни цветове (допълнителни цветове) или по-фини нюанси.
 
  • Размер на фона. Не на последно място, помислете за размера на вашия фон. Ако снимате портрет в цяла дължина, лист MDF вероятно няма да работи (освен ако не е малко дете може би). Въпреки това, лесно можете да се измъкнете с лист от него, ако снимате бутилка уиски или дамска чанта.
 
Като се има предвид това, не се оставяйте да бъдете ограничени и от размера на фона си – бъдете креативни и вижте какви решения можете да измислите. Например, мобилна стена в студиото, която често да рисувате или декорирате по различен начин.
 
Къде да намерите фонове за фотография?
 
Не е трудно да си намерите подходящи фонове за вашето студио, но ако все пак изпитвате затруднения, можете да поръчате специално изработени такива за вас. Можете да ги намерите и поръчате дори онлайн – https://www.facebook.com/photofonove