Бъдни вечер е специална вечер във всяко семейство, наричана още Малка Коледа или Суха Коледа.
Народните обичаи по време на вечерта са много и различни и всяко семейство си има свои собствени традиции, които спазва.
На трапезата е нужно да има 7, 9 или 11 ястия – свещени числа от древноюдейската Кабала.
Сред ястията, които трябва да поставим на трапезата са питка, жито, варен фасул, сарми, сушени плодове, мед, орехи и вино.
Питката се разчупва от най-възрастния член на семейството. Първото парче се оставя за Богородица и починалите, следващото за къщата и след това се дава на всеки член от семейство, като се започне от най-възрастните и се стигне до най-малките.
Всички на масата трябва да хапнат от всички ястия сложени на трапезата, за късмет през предстоящата година.
След като вечерята приключи, масата не се раздига, а се остава, защото се вярва че покойните близки, идват за чаша вино и залък питка.
В някои краища има обичай, при който се слагат 4 ореха, в четирите ъгъла на стаята, за да бъдат осветени краищата на света.
Хубаво е да прикадим къщата с тамян, а някъде хората слагат и слама под масата като препратка към Витлеемските ясли.
В камината през целия ден и цялата нощ трябва да тлее три годишен дъб, наричан бъдник, символ на раждането на Христос, на уюта и топлината, на семейството. По традиция, най-възрастния мъж трябва да гадае по бъдника, каква ще бъде следващата година. По искрите от бъдника се гадае колко ще бъде плодородна годината, на други места пък използват пепелта като средство за предсказание.