В тази статия ще разгледаме какви са основните моменти и от какво ще имате нужда да стартирате собствен бизнес, салон за красота, козметично студио.
На първо време Ви трябва консултация със счетоводител или счетоводна къща, за да знаете от какви текущи и регулярни разходи ще имате нужда всеки месец. След, което да изберете локация, да намерите хора за изпълнението на услугите, да решите как ще приемате плащания през касов апарат или през ПОС терминал или комбинирано и от двете.
Преди да стартите своята дейност, ако вече сте направили своят равносметка на база на изчисления от бизнес плана и маркетинговият план, който сте разработили, ще трябва да регистрирате фирма, да ползвате адвокат или услугите на счетоводна къща.
След като регистирате фирма, наемете помещение, вземете касов апарат и си намерите фирма за поддръжката му и изпълните всичките законови изисквания на РЗИ, можете да започнете дейност. Като е важно да съобразите, че ако имате и служители на трудов договор, ще трябва и договор със служба по трудова медицина. След което, добър маркетинг и реклама, брошури и т.н. спрямо локацията и квартала.
 
Инвестиции и текущи разходи на салона за красота
 
Банална, но неоспорима истина: преди да започнете да изчислявате разходите за откриване на салон, трябва да решите какъв тип салон искате да отворите и в какъв ценови сегмент да работите. Инвестициите във фризьор, който предоставя само подстригване, стилизиране, къдрене и други услуги, ще се различават от инвестициите в салон, който предоставя грижа за ноктите, козметични или спа услуги.
 
Във всеки от форматите можете да работите както за vip аудиторията, така и за средната класа. Следователно разходите, например цената на оборудването, могат да се различават в различна степен, спрямо оборудването и козметиката, която ще се използва, спрямо локацията и града в който се намирате.
 
Но независимо от вида на салона, ще трябва да вземете предвид два вида разходи: първоначални или инвестиционни разходи и оперативни, тоест текущи. Помислете какво попада и в двете категории.
Инвестиции за откриване на салон за красота
 
Помещения, наем, ремонт. Един от най-важните разходи за стартиране на бизнес са обикновено наема, осигуровки и заплата на служителите. За въпросите свързани с персонала и ТРЗ-то на вашият салон е необходимо да се консултирате с вашият счетоводител, особено ако имате екип и нает персонал на 2-4-8 часа.
 
Може да се наложи да промени и самото помещени с малък ремонт, за да е пригодено за вашите нужди. Вероятно ще трябва да поръчате проект за салона, тъй като може да се наложи прехвърляне и оборудване на помещенията с електрически уреди и водопроводни точки.
 
Оборудване. Вътрешното оборудване е един от най-големите разходни позиции. Цената на оборудването ще варира в зависимост от вида на салона и ценовия сегмент на предоставяните услуги. Моля, имайте предвид, че цената на оборудването, в зависимост от неговия клас и марка, може да варира.
 
Поддържащи услуги. Запазете малко средства за правни и консултантски услуги. Може да се нуждаете от професионална помощ, за да сключите договор за наем, да завършите сделка за продажба на недвижим имот, да разработите бизнес план или маркетингов план.
 
Уебсайт и социални мрежи. Освен това трябва да разработите уебсайт за салона и да поставите страниците на компанията във всички социални мрежи, което също ви позволява да работите по-добре с маркетингови кампании, насочени към популяризиране на салона.
 
Може да се наложи да наемете даден сайт, който вече използва такъв тип услуги или да намерите фрийлансър, който да Ви помогне за рекламата на дейността Ви, ако разполагате с повече пари, защо не е и фирма, която се занимава с дигитален маркетинг.