Точно така, бананите, ананасите и кокосовите орехи навлизат в модата.
Памукът представлява една трета от потреблението на влакна в текстилната промишленост, според доклада за потреблението на облекло, публикуван през 2013 година. Производството на памук е изключително трудоемко и изисква употребата на химикали и много прясна вода.
Възможно ли е нововъведения от природни източници и суровини да се конкурират с неустойчивия продукт на заводите за памук?
Бананови стъбла
Около един милиард тона стъбла от бананови растения се губят всяка година, въпреки изследвания показват, че само 37 килограма стъбла ще произвеждат килограм влакна. През 2012 г. Филипинският изследователски институт по текстил заключи, че само банановите насаждения във Филипините могат да генерират над 300 000 тона влакна.
Еко-текстилната компания Offset Warehouse признава потенциала на бананите и в момента е партньор на неправителствена организация в Непал, за да гарантира, че производството на бананови тъкани подкрепя занаятчийския сектор, като разчита на местни умения и че работниците са платени справедливо и работят в безопасни условия.
Меката текстура е оприличена на бамбук, а основателят на Offset Warehouse, Чарли Рос казва, че материалът е идеален за якета, поли и панталони.
Ананасови листа
Разстроена от тежката употреба на химикали в процеса на обработване на кожата, Кармен Хихоса, основател на Ananas Anam, разработи Piñatex като алтернатива.
Създаването на материала носи ползи и за земеделските общности. Индустриалният процес, използван за създаването на Piñatex, произвежда биомаса, която може да бъде превърната в тор, която земеделските стопани могат да използват за обогатяване на почвата. Материалът, който има вид подобен на платно е биоразградим. Хихоса и нейните колеги работят по начин, който да гарантира, че покритието е устойчиво и без токсични вещества.

Вероятно ще е необходимо известно време преди материала  да бъде достъпен в магазините, но първоначалните прототипи показват, че точно като кожата,  може да се използва за производство на стоки. включително обувки и чанти. Чакането определено ще си 
заслужава, защото ще бъде устойчив и много по-евтин от качествената кожа.

 
Кокосов орех
Кокосовата палма често е наричана “дърво на живота”, но нейната стойност надхвърля млякото и водата. Плодовите обвивки имат влакнести качества. Хиляда кокосови орехи могат да произведат 10 кг фибри и обикновено има реколта на всеки 30-45 дни.
Фирмите за външно облекло Tog 24 и North Face са две марки, които приемат кокосовия текстил, под името Технология 37.5. Технологията използва комбинация от кокосови черупки и вулканични материали.  На пазара вече има якета и спортни облекла направени от 45% кокосов текстил и 55% полиестер. Говорител на Технология 37.5 казва, че материалът е особено добър за производство на спортни облекла.
Влакната от люспи могат  да бъдат превърнати в дървени въглища на основата на биологични отпадъци, които да се използват от земеделските производители като органичен тор. Това може да помогне за подобряване на качеството на почвата, да намали количеството на пестицидите и да гарантира, че всяка модна компания, снабдена с кокосов текстил не замърсява природата.
Източник: The Guardian