Днес почитаме паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски.
Още в детска възраст Св. Стилиян Пафлагонийски проявявал интерес и вярвал в благочестивия и свят живот изпълнен с вярата.
Отишъл в недалечен манастир и там се замонашил. От този момент нататък той бил изцяло предан на Божията воля.
След време Св. Стилиян се простил с братята си монаси и напуснал манастира. Поел към пустинята, към далечни необитавани от никого места и се заселил в една пещера. Там той прекарал години в пълно отшелничество.
След години славата на благочестивия отшелник се разчула надлъж и нашир. Прииждали хора от близо и далеч, за да изповядат душите си и да утешат мъките си. Св. Стилиян знаел как да утешава душите на хората, защото не забравил, че една душа, за да намери своето място в Небесното царство трябвало да бъде чиста, като душата на дете.
А що се отнася до самите деца той знаел още, че те имат ангелски души. Затова и св. Стилиан силно желаел да помага именно на децата, да бъде техен пазител. Бог го дарил с безценен дар, да лекува болни дечица .
Майки от близо и от далеч водели своите рожби, пълни с вяра, че ще намерят лек да своите деца. По цели дни пътували из пустинните местности, за да стигнат до пещерата на прославения от Бога свети Стилиан, а когато го срещнели падали в краката му и се молили за лек. Св. Стилиан, пълен с добросърдечие и състрадание, поемал болните деца в ръцете си и със сълзи на очи започвал да моли Бога да ги излекува. Чудото се случвало, децата били здрави и нямало помен от болки и страдания.
Така Св. Стилиан се прочул като пазител и закрилник на всички деца.
Вярва се, че през този ден не се работи нищо у дома, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки за здраве и благополучие на децата.
Днес имен ден празнуват: Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян, Щилияна.