Галерия „Контраст“( ул. Цар Самуил 49, София) представя Николай Майсторов. Неговата изложба живопис „ПОРТРЕТИ“  може да се види до 30 октомври 2019. Авторът е роден в София на 7 август 1943 г.
През 1969 г. завършва специалност Живопис при проф. Ненко Балкански в Художествената академия “Николай Павлович”, София. 1995 г. е представен със самостоятелна статия в 34-томната световна енциклопедия на изкуствата Макмилън – Лондон. Създава живописни платна в жанровете фигурална композиция, портрет, както и графични произведения – литографии и офорти. Творби на художника са притежание на НХГ, СГХГ, галерии в страната и частни колекции в чужбина.
По повод настоящата си експозиция Николай Майсторов споделя:
          Трудно е художникът да бъде искрен с думите си когато пише за себе си, защото картините са нарисувани. Искам да кажа, че те – дали буквално защитават идеята на автора или не, автономията им определя тяхното присъствие на сцената на живота, където зрителят компенсира своето присъствие чрез тях. Истината за изкуството се ражда в момента пред погледа на зрителя.
Един художник на 76 години, говоря за моята възраст, трудно ще има самочувствието на младия напорист творец. Животът на „стареца” е воля за присъствие на сцената, и е начин да приеме края, въпреки всичко. Така че рисувам, продължавайки отсрочката за победения.
Тези двадесет пастелни портрета са сътворени преди 2 години. Те бяха един сантимент към мои близки хора и към самия себе си, защото има и нарисувани автопортрети. Решението да създам тези картини беше драматично. Знаех, че един от нарисуваните си отива от този свят, макар че се самозалъгвах за този край. И това се доказа само след няколко месеца. Останалите нарисувани бяхме близки до този човек. Това беше една драма. Аз се опитах чрез създадените портрети да компенсирам и задържа времето.