Произход на салсата:


Салсата  произлиза от смесването на карибски, африкански и латиноамерикански ритми. Появила се е в САЩ през 60-те години на 20 век. През този период към Ню Йорк са се  насочили голямо количество карибски емигранти, основно кубинци и пуерториканци, бягащи от строгия режим в техните страни. В САЩ те продължили да правят афро-карибска музика, но я адаптират в ритъма на големия град. Така се смесват звуците от Куба – Son Montuno, Guaguanco, Mambo, Cha Cha, пуерториканските – Plena, Aguilnaldos и Bomba и северноамериканския джаз. Салсата била популярна в началото само сред малък кръг от слушатели – латиноамериканското общество. През 1973 година след като се появява филма “Салса” музиката става известна и сред останалото американско (и не само) общество.


 Салсата е много спонтанна и сложна музика, а танцът може да се определи като жив и сексапилен. Той може да бъде изключително бърз и доста бавен, а по време на песента, ритмът може да се променя. Благодарение на изпълнителите от Куба, Венецуела, Пуерто Рико и Панама салсата се разпространява по целия свят, като става популярна сред хора от всички слоеве на обществото.
Видове салса:
Стиловете и начина на танцуване в салсата са изключително разнообразни и дават широк спектър за изразяване на танцуващия. Салсата е танц на свободата, без правила и стандарти, които трябва да се спазват. В различните страни, обаче са се оформили различни стилове. Те се отличават по между си по стъпките и движенията на тялото. Въпреки, че обяснението на тези стилове с думи е трудно, ще се опитаме да дадем кратко описание на тази магия от движения.
Кубинска салса. Кубинският стил се отличава със сложните движения на ръцете. Изглежда кубинците се раждат с доста гъвкави стави, които им дават възможност за изпълнението на сложни комбинации. Техните завъртания сякаш не се съобразяват с физиката на човешкото тяло.


NY Style. Ню Йорк е дал живот на  един уникален стил в салсата. Той е един от най-популярните стилове из цял свят. Популярността на този стил идва, от това че той изглежда впечатляващо. Жената винаги е в центъра на танца. Движенията в Ню Йорк са лесни и ефективни. Точно в тази проста елегантност е душата на танца.
LA style. Този стил се е формирал в Лос Анджелис. Той е елегантен, разнообразен и чувствен. Това са и причините да бъде  един от най-популярните стилове в салсата днес. LA style съдържа в себе си множество елементи от различни танци – от кубинската и NY салса, джаз, суинг и дори от балните танци. На базата на това съвременните изпълнители са изградили напълно уникален стил.


Салсата е един прекрасен и вълнуващ начин за поддържане на форма, който ви дава възможност да се потопите и да почувствате латиноамерикански ритми. Няма човек, който да не се е опиянил от фантастичната музика и елегантни и сексапилни движения на салсата. Идва пролет, а с нея можете да поставите началото на нещо ново, вълнуващо и горещо.