Иновацията е ключът в борбата с бедността.  (Кентън Лий)
Замисляли ли сте се колко чифта обувки имате в шкафа си?
Може би имате по няколко за всеки сезон. Сигурно сте си ги купували с голямо желание, защото още щом сте ги видели, сте си ги представили на краката си.
А можете ли да си представите обувки, които могат да се носят, дори ако кракът ви порасте? Ако не можете, то след като прочетете следващите редове, вече ще успеете да си представите това.
Началото на историята на “растящите обувки” започва след едно пътуване до Найроби (Кения). През 2007 г.  основателят на проекта Кентън Лий пътува до Кения, за да работи в местно сиропиталище. При срещата си с местните деца, той забелязва, че една част от тях ходят с отрязани отпред обувки, а другите са просто боси. Веднага разбира, че рязането на обувки се прави не поради модни съображения, а защото обувките са вече малки на порасналите детски крачета.
Виждайки затрудненията, които изпитват децата, ходейки боси и с рязани обувки, идеята просто се ражда – обувки, които растат с крака на детето.
 
Така Кентън Лий, съвместно с група свои приятели, създава организация с нестопанска цел Because International, а първият проект са обувки, които растат с пет размера. Обувките са направени от кожа, компресиран каучук и малки секретни копчета. Дизайнът им е семпъл и позволява да се почистват лесно.
За място на производството е избрана Етиопия, която има нужните база, опит и знания за целта.
Проектът бързо придобива международна популярност, защото е иновативен и социален по своята същност. Обувките, които растат, се превръщат в кауза, защото дават възможност за продължителна употреба, произвеждат се в близост до нуждаещите се, което прави цената им достъпна – 15-20$ за чифт, и освен това създават работни места на хората в нужда.