В страстната седмица точно преди големия християнски празник Великден, сме ви подготвили цитати именно за страстта. Без нея нямаше да я има красивата поезия.

Смятам, че страстта е едно от най-силните чувства, които човешкия род познава. Тя може спокойно да се конкурира с тъгата, щастието и любовта. Страстта всъщност може да бъде не само интимна. Може да изпитваме страст към работата си, към хобито си, към кулинарията например, но именно страстта към другия човек, онова силно междуличностно привличане, превръща страстта в чувство, което е било и все още е вдъхновение на много талантливи автори в литературата.
Когато пиша този увод самата аз се вълнувам, защото страстта понякога надделява дори до любовта. Често тя е причината да стигнем до дълбоко щастие или разрушителна тъга. Тя е нещо като спойката между останалите ни чувства и емоции, а често е и наш ръководител. Колко често желанието ви и привличането ви към някого са ви карали да правите неща, за които после съжалявате, или пък този риск ви води до победа? Да, страстта е коварна, но и толкова сладка.

Наслаждавайте и се.

Винаги.

А кой може тъй трезв да е, ако от страст обзет е – разумно любят само боговете! (Шекспир)
 
Когато я целувам не го мисля,
правя го инстинктивно.

Когато я целувам,
не разсъждавам, единствено усещам.
Нея. Кожата и. И още нещо.

И ми се целува, и ми се мълчи.
И усещам колко е щастлива.
От целувките ми тя ще изгори.
Не е факла, но е барут.
За нея аз съм огънят,
избавлението от дълъг студ.
(Ивайло Захариев)

“Кажи му ДА! Дори да умираш от страх, дори по-късно да съжаляваш. Защото, каквото и да сториш, ще съжаляваш до края на живота си, ако кажеш НЕ!”

(Габриел Гарсия Маркес)

 
Високият морал е резултат на низки страсти.
(Венцеслав Константинов)
Страстите са непрекъснато осъждани, писват им всички човешки нещастия и при това се забравя, че именно те се явяват източника на нашите радости.
(Дени Дидро)
 
Който иска да потуши страстите, като ги задоволява, той гаси огън със слама.
(Конфуций)
 
Винаги съм предпочитал лудостта на страстите, пред мъдростта на безразличието.
(Анатол Франс)
 
 

Човек е 70% вода. Останалото е страст…