Галерия АРТЕ представя „ПАВАЖИ, ОБИТАЛИЩА“ – изложба живопис на СЕВДА ПОТУРЛЯН.
Вернисажът се  състоя на 14.01.2020. Изложбата ще продължи до 31 януари 2020.
Експозицията включва около 20 маслени картини на  художничката. Те изобразяват мотиви от различни европейски страни. Това са съкровени кътчета, „Паважи и обиталища“ – реални, но и пречупени през богатото и  деликатно въображение на авторката.
 
Севда Потурлян е родена през 1971 г,. Дипломира се в НХА – специалност Илюстрация и оформление на книгата. През годините реализира няколко самостоятелни изложби в страната и чужбина. Има множество участия в общи изложби, като нейните произведения получават награди от различни конкурси.
 
Според проф. Чавдар Попов:
„Севда Потурлян притежава специфичен дар да опоетизира „живеенето“ на човека в неговите делнични, битови измерения. Тя открива достойни за вниманието на художника обекти дори и в най-тривиалните и непретенциозни ежедневни ситуации и аспекти на съществуването. Нещо повече – очевидно преди всичко именно подобни насоки се фокусират в нейния художнически поглед. Онова, което има значение, обаче, е не мотивът сам по себе си, а извличането, така да се каже, на неговата съкровена пластическа и от тук – емоционална характеристика.
 
Ето защо живописта й излъчва една тиха, ненатрапчива и естествена съзерцателност и съответно настройва нашите възприемателни способности в същия ключ. Художничката провижда екзистенциалното в бита, в градската среда и в природата, населени от човека като се стреми директно, без помощта на сюжета и на фабулата, да предаде на зрителя своите настроения и усещания. Поради това можем да кажем, че наивизмът на пластическия й изказ е логична и закономерна проекция на тази цялостна нагласа към творчество. Подобна образна доминанта на картините й им придава неподправена искреност и жизненост.
 
Богатата предметност, разнообразните природни и урбанистични елементи, достигането на определено тонално единство на търсената обща цветова атмосфера на платното, както и декоративния ефект са сред онези съкровени характеристики на живописта на Севда Потурлян, които придават на изкуството й неговото несъмнено очарование и обаяние.“