Сезон 2019-2020 в НТ „Иван Вазов“ започва с наличието на нов двуезичен сайт. Потребителите могат да се регистрират със своя имейл, за да ползват неговите функциите. Сайтът е изграден абсолютно наново – пъргав, сигурен, с модерна визия, достъпен за всякакви операционни, мобилни устройства. Сега покупката на билети става по-бързо, опциите се извършват за 10 секунди, има възможност за виртуални обиколки, информацията за представленията е на български и на английски език. Друга новост е, че от първи октомври отделни спектакли ще бъдат със субтитри на английски език. Така представленията ще са достъпни за туристите, за чужденците, които живеят в столицата и страната. Театърът разполага с възможно най-модерната система за интеграция на субтитри с разцветка, която няма да притеснява и дразни окото, да отклонява вниманието. Постепенно целият репертоар  ще бъде преведен и ще може да се гледа със субтитри. По подобен начин работят във Виенската опера, Комеди́ Франсз, Кралския Шекспиров театър. Това приобщава Народния театър към тях. Тоест, създават се условия за по-пълната интеграцията към столичния културен живот, както на гостуващите представления, така и на гостите на София. От първи ноември стартира и друг проект – поставя се началото на туристически обиколки в сградата, с които ще се надникне зад кулисите. Самата сграда е архитектурна забележителност и с тези обиколки, тя ще се легитимира като атрактивна туристическа дестинация. Така театърът не само ще привлече нови наши и чужди почитатели, но ще се съизмери с други известни културни институти по света, където се провеждат подобни турове. Вероятно те ще се провеждат в понеделник в групи от около 15 човека и ще бъдат съпътствани с беседа.
През новия сезон може да се види и изложба за Адриана Будевска, гостуваща експозиция от музея в Добрич , посветена на 120 год. от дебюта на актрисата на сцената на „Сълза и смях“ – 3 октомври, в ролята на Василиса Мелентиева от едноименната пиеса на Александър Островски.
Относно репертоара – от 13.09.2019 стартират репетициите на спектакъла „Приятна жена в лоша компания“ от Андре Русен, режисьор Юрий Дачев, с участието на Емануела Шкодрева, Павел Иванов, Кръстьо Лафазанов, Васил Драганов. Първата среща със зрителите е предвидена за 7 ноември в камерната зала. Междувременно на 27.09. е премиерата „Каквото, такова“ от Недялко Йорданов. На 29.09.2019 е премиерата на „Хубава риба“ от Марк Райлънс и Луис Дженкинс на голяма сцена с режисьор Ивайло Христов. Сценограф на проекта е Никола Тороманов, а композитор Кирил Дончев, участват Марин Янев, Стоян Алексиев, Стефан Мавродиев, Елена Телбис и Пламен Димов. През новия сезон Народният театър ще зарадва своите почитатели и с премиерни спектакли на Диана Добрева, Иван Пантелеев, Мариус Куркински, Мартин Киселов, Катя Петрова. Театърът се подготвя и за предстоящите чествания на своя патрон – Иван Вазов (1850-1921). Предвижда се театрална адаптация на романа „Нова земя“.