На 30.11.2019 галерия „Етюд“ представя експозицията  „ТЪРПЕЛИВ ЛАБИРИНТ“. Това  е  изложбата на Венцислава Стоянова, която може да се види до 14.12.2019.
 
Художничката е  завършила „Изобразително изкуство“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и декоративно-абстрактните инсталационни форми. Има множество участия в групови и колективни изложби, пленери и арт проекти в България и в чужбина. Организира и координира фестивали, изложби и други артистични събития. През март 2016 г. защитава успешно докторска дисертация в Софийския университет и в момента е щатен преподавател в Катедра „Визуални изкуства“ на СУ.
 
Настоящата изложба представя картини, колажи, рисунки, съчетани с дигитални графики, създадени през последната година. В тях авторката смесва материали и техники, различни формати и подходи. В сърцевината на изображението е линията, рисунката и човешката фигура. Те се съчетават с текстурата на колажните елементи.
 
Според Хорхе Луис Борхес: „Един човек си поставя задача да нарисува света. С течение на времето изпълва пространството с образи на земи, царства, планини, заливи, кораби, острови, риби, жилища, сечива, звезди, коне и хора. Малко преди смъртта си, открива, че този търпелив лабиринт от линии чертае образа на лицето му.“
 
Именно текстовете на аржентинския писател Хорхе Луис Борхес са вдъхновили самостоятелната изложба на Венцислава Стоянова. Неговият „търпелив лабиринт от линии“ е основата, върху която художничката изгражда своите лабиринти от форми, линии, фигури и лица. Подобно на есетата, разказите и стиховете на Борхес, които въвеждат читателя в неразгадаеми словесни лабиринти, така и картините оставят публиката да се лута във визуалните структури и образи, населяващи творбите на Венцислава Стоянова .