В периода 15-22 септември във Фестивален Комплекс Варна ще се проведе IN THE PALACE International Short Film Festival. Той е сертифициран да номинира професионални късометражни филми в три категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар: най-добър игрален от международната състезателна програма; най-добър анимационен от международната късометражна програма; и най-добър български филм. От 2019 г. фестивалът е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® – Оскари и е член на NISI MASA – EUROPEAN NETWORK OF YOUNG CINEMA – европейска мрежа за подпомагане развитието на млади таланти и професионалисти в късометражното кино. Отличен от Европейска фестивална асоциация с европейския етикет за качество „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“.
 
17-то издание включва 128 филма от 38 държави, като има 21 българските заглавия и богата съпътстваща програма. Селектираните за фестивала творби ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. д.н. Божидар Манов,проф. д.н. Мая Димитрова, проф. д-р Надежда Маринчевска, проф. д-р Емилия Стоева, доц. д-р Марин Дамянов, Светослав Драганов (режисьор и продуцент на документални филми), Весела Данчева (режисьор и продуцент на анимационни филми), Камен Балкански, Цанко Василев (основател и директор на IN THE PALACE International Short Film Festival).
 
Билети могат да се закупят на: https://fccvarna.bg/фестивали/2020/международен-фестивал-за-късометражно-кино-в-двореца-2020.