Вече подбрахме детайлите за нашия грим, а сега е време да изберем и основата, която да ни помогне те да изпъкнат максимално добре. Фон дьо тенът е едно от нещата, които всяка дама има и използва ежедневно, за това е важно той да бъде много внимателно подбран и съобразен с нуждите на точно нейния тип кожа. Неправилно подбраната основа може да развали, както цялостното ни излъчване, така и вида на кожата ни, когато я почистим вечер. На всички ни се случва да прекарваме с фон дьо тена си цял ден, което е доста относително, когато трябва да го измерим в часове и може да продължи по-дълго от очакваното. Днес ще ви дам някои съвети за това как да изберете подходящото покритие за вашата кожа.
 
Типовете кожа, както вече знаем биват суха, нормална и комбинирана, като може да бъде комбинирана към мазна и комбинирана към суха и доста често дамите пропускат този факт и бъркат типа на кожата си. Сухата кожа има нужда от повече хидратация и за нея са подходящи по-мазните консистенции, течните фон дьо тени. При нормалната кожа е важно да не взимаме фон дьо тен, който да бъде съобразен нито с нуждите на сухата, нито с тези на мазната кожа, за да не се приспособи и да започне да се адаптира, тъй като знаем, че кожата на лицето има способността да се променя. Комбинираният тип кожа, често е и доста чувствителна. Бих препоръчала фон дьо тени на минерална основа, които могат да осигурят добре покритие и защита едновременно.
Вторият критерии, по който всички избираме фон дьо тена си е каква покривност искаме той да има. Тя може да бъде от много ниска, до пълно покритие. Най-често дамите предпочитат нещо леко за ежедневието си. Като обаче лекият фон дьо тен, доста често има и по-малка трайност.
 
За да можете да изберете точния цвят за себе си, е много важно да отидете, задължително, да го изпробвате. Фон дьо тенът е от онези продукти, които е най-добре да се пробват. Често се заблуждаваме като изпробваме върху ръката си, но там кожата ни е напълно различна, попива по различен начин, а и цвета й доста често е много различен. Най-правилният начин е като премахнете грима от лицето си напълно и пробвате фон дьо тена на долната част на челюстта си. Така можете да видите дали цвета пасва, както на лицето, така и на шията ви. за да не се получават неприятни разминавания. Ако фон дьо тенът почти изчезва, когато го поставите, значи това е вашият цвят.
Фон дьо тенът е едно от най-важните неща в грима, защото когато е правилно подбран ни дава една чудесна основа, върху която можем да творим и да пресъздадем всичките си идеи.