Галерия „Финес“ представя  изложбата „Аз съм Морето, Аз съм Брегът, Аз съм Детето…“ на проф. Регина Райчева.
 
Авторката е завършила специалност „Архитектура“ във ВИАС (сега УАСГ). Професионалната й кариера започва като проектант на интериор и мебели в Института за мебели към ДСО „Мебел“, където разработва модели мебели за различни заводи в страната, както и проекти за конкретни интериорни реализации. След спечелен конкурс става преподавател в Лесотехническия университет, където работи и до днес и вече 25 години подготвя специалисти по интериорен дизайн. С рисуване се занимава от ранна възраст, през ученическите си години, и след това през следването и в професионалната си кариера. Рисуването и скицирането е професионалният начин за комуникация със студентите и инвеститорите. Първата ѝ изложба се състои през 1999 г., в сградата на Съюза на българските архитекти на ул. „Кракра“, където излага творби, направени с графични програмни продукти.
 
Показаните творби в настоящата изложба са изпълнени в различна калиграфска техника, техника, с която авторката се занимава от 10 години. Рисунките – 75 калиграфски творби, са сътворени с черен китайски туш и акварел върху китайска хартия. Техниката на писане на китайски йероглифи Регина Райчева е изучавала при художника Йосиф Радоев.
 
Представените произведения са създадени са по време на семинарите, организирани и ръководени от Виргиния Захариева, писател и терапевт, и Ганга Кординг, дзен-учител и калиграф. Те са проведени сред уникална планинска природа или морския бряг.   Експозицията включва няколко теми: пейзажи, растения, хора, животни и абстракции.
 
„Рисуването е начин да почувствам света около себе си и е плод на концентрация и вглеждане в себе си” – споделя авторката.
 
„Творби са  вдъхновени – продължава Регина Райчева,  от околния свят, чието състояние – мъгла, дъжд, вятър или спокойствие, отеква в нашата душа. Дървета и цветя и традиционните за китайската живопис бамбукови растения, са продължение на природната тема. Човешкото присъствие се изразява в портрети и фигури в покой и движение – ходещи, танцуващи или практикуващи йога. Животните са любима тема, те очароват непрекъснато със своето силно индивидуално присъствие, енергия, грация. Дебнещи, в покой или очакващи, те са непрекъснат повод да грабнеш четката. Абстрактните творби са създадени спонтанно, без предварително поставяне на цели, те са пряк резултат от свързването със себе си и своята енергия в определен момент. Това са рисунки, които се появяват магически върху листа, те са съобщения от настоящия момент.”
Момент, когато “Куче-Рики” следва “Човек с чадър”, а “Йога Азана” среща “Изгрев над морето”, когато…