Галерия „ЛИК“  представя изложбата„ЗАПОРОЖКА СЕЧ“. В нея е представена серия от картини на художника Роман Гуманюк, посветена на 450 години от рождението на украинския хетман  Сагайдачни и на Деня на Съединението на Украйна.  Събитието се организира  под патронажа на Посолството на Украйна в Република България.
 
Великият украински хетман Петър Конашевич-Сагайдачни е военен, политически и обществен деятел на Украйна. Той е роден в град Самбор близо до Лвов през 1570 г. Участва в Ливонската, Молдавската и други кампании, като войнишки атаман на Запорожките войски.. През 1606 г. Петър Конашевич е избран за първия хетман на Запорожката Сеч.
 
Роман Гуманюк е роден през 1985 г. в Киргизстан, има украински корени. От 2015 г. той живее в София. Художникът има 34 самостоятелни изложби в музеите и галериите на Украйна, Беларус, България, Италия, Франция, САЩ, Казакстан, Киргизстан и в други държави. Също така авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция, Италия. Първата изложба на Роман Гуманюк «Под звездно небе» е в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек през 2000 г. Изложбата е посветена на пълното затваряне на АЕЦ „Чернобил“. През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която е показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г. За тези картини той е награден с Орден «Чест и Уважение» от Съюз Чернобил в Украйна, както и с паметен медал “25-та годишнина от Чернобилската катастрофа” от Съюз Чернобил в Киргизстан.
 
Изложбата на Роман Гуманюк  може да се види от 24.01. до 07.02.2020 г.