Питър Сейдж е предприемач, международен презентатор, автор на бестселъри,  учител, философ, водещ експерт в областта на личностното поведение и развитие, лидерство и мотивация. Носител е на наградата „Бранд лауреат“ за 2013 г. от „Азиатската Тихоокеанска Бранд фондация“ за изключителни заслуги. Отличието в миналото са получили и хора като Нелсън Мандела, Стив Джобс, Хилъри Клинтън, Тайгър Удс. Презентаторът е и първи световен посланик на организацията на колежанските предприемачи CEO (Collegiate Entrepreneurs Organization), първи носител на наградата за почетен живот за изключителен принос към „Лондонска група YES“ (London YES Group). Сейдж е опитен спортист, експерт по здраве и хранене, бивш културист на състезателно ниво. Завършил е няколко маратона, включително и застрашителния 250-километров ултрамаратон на Сахара (Marathon des Sables), широко признат за най-тежкото трасе в света. Покорил някои от най-високите върхове в света, участвал е в британския шампионат по гребане в зала. Писателят е обучен стрелец към „Великия британски екип за стрелба“ (Great British Shooting Team, ACF), квалифициран водолаз, опитен парашутист и дългогодишен член на световноизвестния и скандален „Dangerous Sports Club“. Като специалист по психотерапевтична интервенция и психология на човешките нужди, той прекарва до един месец всяка година, пътувайки доброволно, за да съветва и обучава хора от различни среди – от студенти до успешни бизнесмени, бездомни, наркомани, пациенти с травми и злоупотреби. Благодарение на напътствията му, неговите последователи успяват да постигнат дълбоки и трайни промени, нови нива на осъзнаване, да приемат с разбиране заобикалящата ги действителност. Защото удовлетворението от живота е сложна емоционално-мисловна система от индивидуални рецепторни натрупвания, които съвременният човек трябва да „отработи“ по пътя на своето духовно израстване.
 
Книгата „Въпреки всичко“ е личната епистоларна изповед, наръчник по оцеляване, вдъхновяваща специфична „презентация“ на Питър Сейдж. Суровата реалност, в която е поставен  авторът, задържан за неуважение към съда и излежаващ няколкомесечна присъда в „Пентънвил“, известен като един от най-опасните затвори в Англия, е контекстът на неговите 11 писма. Споделената история, колкото и невероятна да е на пръв поглед, е изпълнена с инструменти за справяне с трудностите, с оптимизъм и увереност. Тя достига до българския читател, благодарение на „Ракета“. Инициатор за публикуването на „Въпреки всичко“ е управителят на издателството – Диана Бойчева, която следва от години идеите на Питър Сейдж в живота и работа си. Преводът е на дело на Гаяне Минасян, определяща творбата като една от най-скъпите книги, върху които е работила, защото става въпрос не за идеология, а за живот и ценности, преминали и устояли през огъня на най-тежки изпитания.
 
Стремежът към развитие е един основните „закони“, който могат да се открият от „Въпреки всичко“. „Агент“ на промяната, авторът  се „опълчва“ не само  се срещу системата на обществените порядки, съдебните “пробойни”, инерцията във Великобритания, но и срещу стереотипите на индивидуалните ограничители в човешкия живот. Защото за него „всичко е урок“, форма на изпит, поглед към света, оценка на нещата, възможност да се работи върху съзнанието, да се променя посоката на мисълта. Разказът  „Звезди и кал“ е отправната точка към позитивното мислене, към силата на приемането на трудностите, които отразяват живота, но и създават условия за реализация на  „най-добрата версия на себе си“. Приемайки нещата такива, каквито са, преодолявайки “ползите” да се оплаква, достойно посрещайки екстремните ситуации, извличайки най-доброто от тях, отстоявайки своята идентичност, индивидът самоуверено може да продължи напред. Затворът не е само материализиран обект, ограничаващ свободата, но и субект на личностното съзнание, който застрашава устоите на самото човешко съществувание. Освобождаването от него е въпрос на личен избор, зрялост, воля за промяна, лъч надежда в посоката на  превръщането на хората в „умели моряци , целенасочено управляващи лодката по течението към крайната дестинация“. Защото в „живота не получаваме това, което искаме, а това, от което се нуждаем, за да растем“. „Дървото може да не харесва бурята, но най-силните дървета растат там, където духат най-силни ветрове, а не където почвата е добра“. А вълшебните моменти в живота на всеки човек са приоритет и привилегия  единствено на самия него.