Между Аржентина и Чили в Патагония, Южна Америка, се намира езерото General Carrera. В приказните води от чилийска страна се намират мраморни пещери, издълбани в коридори и каверни (кухини). Тези впечатляващи образования са изваяни от ерозията като природни чудеса – La Capilla (Параклисът), Ел Catedral (Катедралата), и La Cueva (Пещера). Мястото е известно още като „Мраморната катедрала” и представлява „скулптура”, която се превръща в любима лятна дестинация за туристите. През годините вълните (от топящите се ледници на южните части на Андите) са изграждали повърхността на скалите, а цветовете по стените им са като образи от светлина. През пролетта са тюркоазено зелени, а през летния сезон, когато ледниковият отток се увеличава и нивото на водата се повишава, стават небесносини. Природното чудо се счита за едно от най-красивите скални образования в света. То е възпято от чилийските поети като Лазурен храм. Туристите, успели да го видят, са очаровани от своеобразното светлинно шоу. Според геолозите цветовата феерия (от бяло до тъмно синьо) се дължи на фино обработени по естествен път варовикови скали. Сезоните и времето променят палитрата, което дава основание американската фотографка Линде и нейните студенти през 2003 г. да изучават естеството на светлината. Преживяването е особено силно, когато се наблюдава  оформилия се тъмносин цвят, който придава на пещерите спираща дъха сянка.
 
Омайните скали, кристално чистите води, златистото слънце създават усещане у посетилите тези места, че раят съществува на земята. „Тайнствените лабиринти на Мраморните пещери –  научаваме от сайта ttps://palatka.bg/, не остават никого равнодушен – величието на мраморните сводове, отсечените стени и сякаш топящите се сини скални проходи се озаряват от сребристите лъчи на слънцето, разкриващи незабравимо зрелище. Всяка секунда отблясъците от светлина в дълбоката изумрудена вода създават удивителни оптически илюзии. Топенето на ледниците през различните сезони променя нивото на водата и подводните течения и сякаш с четка се рисуват фантастичните тунели на пещерите. През пролетта снишаването на водата позволява на любопитните туристи да се промъкнат и насладят на великолепието на природата в сърцевината на пещерите. „Тъмните прозорци“, както се наричат пещерите, напомнят за безкрайни тунели, които остават неразгадани за посетителите. По време на топенето на ледниците езерната вода става мътна, което украсява пещерите в приглушени тонове. В притихнали облачни дни Мраморните пещери се трансформират в призрачно място от бездънни тунели, скрити зад тъмни продълговати силуети от мрамор.”
 
Мраморните пещери са достъпни само по вода. Обиколката на желаещите да ги видят се ръководи от екскурзовод. Достигането до тях е малко трудно. То включва хиляди километри пътуване от началната точка – Сантяго, по големите магистрали, през неравен черен път до езерото и Мраморната катедрала. При спокойни води с малка лодка или каяк може да се видят пещерите и отвътре.
Мраморният храм е остров близо до брега. Това природно чудо не само е изключително красиво, но се възприема от месните жители като светилище, като място за спокойствие и медитация. Самото езеро също е предпочитана дестинация, защото ловът на пъстърва тук е целогодишен.
 
Ето защо Мраморните пещери са притегателно място за всеки , който иска да се потопи в магията, изваяна от природата.
 
Снимки  :https://palatka.bg и www.inter-view.info