Полша привлича туристи със солените си пещери, красивите си езера, древните замъци. Сред най-атрактивните нейни забележителности е така наречената Крива гора. В Северозападна част на страната до село Нове Чарново край Грифино има природен феномен – 400 дървета, които имат причудлива форма. Тръгнали от земята, те правят завой на 90 градуса, после полукръг и след това поемат право нагоре. Местото се нарича Кривата гора. За някои наблюдатели растежът на дървета наподобява буквата „J“, за други наподобяват буквата „С“ над основата на стволовете им с дължина 0.9 м до 1-2 м . След извивката те се издигат право на горе до височина 15 м. При всички извивката е в северна посока. Много растения претърпяват мутации и боледуват. В този случай , въпреки странната си форма, дърветата са гладки, еднакви и здрави. Съществуват няколко хипотези, по-малко или повече правдоподобни за техния чудноват вид. Единно и напълно категорично научно становище все още няма. Ето и версиите.
 
Предполага се , че са засадени около 1930 г. Единият сценарий допуска, че странната форма е получена вследствие на проливните дъждове, които са изкривили младите фиданки. Вторият сочи като причина снегът, който е затиснал дърветата и определил хоризонталната им посока. Третият е свързан с настъплението на германските танкове през Втората Световна война. Има и версия, че гравитацията е виновна за изкривяването. Друга история търси отговор в човешката намеса. Засадените млади дръвчета – на около 10- годишна възраст са съзнателно деформирани, за да се използват по-късно за производство на мебели и кораби. Дали тази версия е истина не може да се отговори, защото няма живи свидетели от това време. Близкото село е било унищожено по време на войната, когато Полша е била окупирана от германските войски. Лесовъд от град Грифино предполага, че видът на обърнатата въпросителна се дължи на факта, че още в началото на растежа си дърветата са били подрязани, а след това са били прикрепени към страната на ствола и се е получила желаната извивка. Битува и идеята, че селекционер е създал гора с цел хората да не се губят в нея, а да се ориентират по-лесно (боровете са ориентирани на север). Каквито и да са причините до момента, те са само догадки, а самата гора като с магическа пръчка привлича вниманието на посетилите района. Тя възбужда фантастични асоциации с литературни препратки към романите за Хари Потър, към приказките на Андерсен, насочва към фантазиите в изобразителното изкуство.
 
Наричат Кривата гора: „Пияната гора“, „музей на открито“. Както и да се именува, тази екологична атракция е реалност. Тя е вълнувала и ще вълнува жадния за мистерии приключенски дух на пътешественика и в настоящето, и в бъдещето, защото е част от магията на Вселената.