Лятото настъпи, а с него и желанието на всички ни да изглеждаме по-добре, да се храним по-здравословно и да си набавяме витамини. За щастие, именно лятото е перфектният сезон за един от най-наситените с витамини и куп други полезни вещества плодове – грейпфрута.

Ползи за тялото

Освен с наличието на така нужният витамин С, който е незаменим помощник при борбата с простудните заболявания, грейпфрутът е известен и с това, че е изключително богат на калий и магнезий. Всеки, който се занимава с активни физически тренировки, може да потвърди, че това са елементите, най-важни за възстановяването на мускулните влакна, а освен това и за доброто ни настроение. Антиоксидантите в него пък, помагат на тялото ни да се пречисти от вредните вещества, а по-специално нарингенинът носи доста ползи на хората, страдащи от диабет, понеже намаля нивата на кръвната захар и подобрява чувствителността на организма към инсулина.
Същият този елемент и придава така типичния горчив вкус на грейпфрута. И въпреки че като всички плодове, той също съдържа определени захари, е един от най-препоръчваните за хора, които се борят с килограмите. Освен, че спомага за храносмилането, отново антиоксидантите в него карат черния дроб именно да гори мазнини, а не да ги натрупва, засилвайки самия метаболизъм.
Ползите за сърцето вече са очевидни – грейпфрутът е един от най-успешните врагове на т. нар. “лош” холестерол в организма, който запушва артериите, благодарение на съдържащия се в него пектин. В доста от хранителните режими можете да срещнете за закуска странната комбинация от черен хляб и грейпфрут – както във вид на фреш, така и в свежа консумация.

Видове грейпфрут

Най-разпространеният вид грейпфрут, който всички познаваме, е розовият – с оранжево-розова кора и розова месеста част. Съществуват обаче поне още два вида – червен, който е малко по-кисел, и бял, който прилича на хибрид между лимон и портокал, но е доста по-сладък.
Разбира се, не са много хората, на които вкуса на грейпфрута им допада, но затова пък в комбинация с портокал може да се превърне в изключително свежа напитка за горещите летни дни, а и е доста по-добра алтернатива на вредните и подсладени газирани напитки. Затова разчитайте на сезона и на плодовете – така ще вземете ползите за тялото и настроението си.
Доверете се на истинските плодове, вместо на рекламните трикове – гарантирано е по-здравословно, опитайте!