Това е предимно църковен празник. Нашият народ на него не извършва никакви обреди, нито спазва забрани, но изпитва особена почит към деня, в който се отдава почит на едни от най-важните християнски добродетели – мъдростта, вярата, надеждата и любовта.
 
През I-II в. в Рим живяла благочестива християнка на име София. Животът ѝ бил изпълнен с мир, кротост и добри дела. Трите ѝ дъщери носели имена на християнските добродетели – Вяра, Надежда и Любов и били възпитани в християнски дух.
Когато разбрал, че в това семейство са християни, император Адриан ги повикал при себе си. Той бил изумен от смелостта и искреността, с които София разказвала за рода си, за имената на децата си, за вярата си. При надвисналата опасност тя казала на дъщерите си: „Мили мои щерки, дойде времето на нашия подвиг. Съобразно с вашите прекрасни имена вие трябва да покажете твърда вяра, непоклатима надежда, нелицемерна любов“.
 
Дъщерите били предадени на съд. Там ги увещавали една по една да се откажат от вярата си, но те се държали достойно и защитавали Христовото учение, въпреки мъченията на, които били подложени. Приели смъртта без страх. Майката взела телата им и ги погребала на висок хълм извън града. Три дни прекарала на гроба им. И там предала Богу дух. Християните и нея погребали на същото място. Това станало в 126г. Мощите и на четирите почиват от 777 г. насам в Елзас, Франция.
 
На 17 септември, когато църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, се чества Денят на София. Столичани и гостите на града могат да усетят атмосферата на празничния ден чрез различните празнични прояви, а фотоалбумът “Етюд-и-те на София” на Иван Шишиев (Издателство “Кръг”) може да ги зареди с настроение, естетическа наслада, гордост и оптимизъм.