Обичате да пазарувате? Всички обичат да пазаруват, но колко от нас четат етикетите и разбираме ли това, което пише на тях?
Разбира се, ако четем етикета на всички храни или козметика, които купуваме ще изгубим ужасно много време, а и това би направило пазаруването от приятно в досадно.
Днес, когато пазарът е залят от най различни видове продукти, различни по качество и цена, трябва внимателно да подбираме храната и козметиката си. Как можем да сме сигурни, че всичко което купуваме е безвредно за нас?
Решихме да направим кратко проучване – сравнихме етикетите на био и обикновени бисквити и балсам за устни. Вижте какво открихме:
Бисквити
Сравнихме  съставките на био и обикновените шоколадови бисквити, тъй като знаем, че тези шоколадови десертчета често ни изкушават.
Първата разлика, която открихме между обикновените и био бисквитите е, че първите съдържат захар, въпреки че захарта не е от най – добрите ни приятели, когато не прекаляваме с нея, всичко е наред.
Полиглицерол полирициноолеат (E476) присъстваше в състава на обикновените бисквити, за разлика от био бисквитите.
Е476 е  емулгатор, получен от семената на растението рицин. Използването на това вещество е забранено в някои страни, а информацията е доста противоречива и все пак може би трябва да се замислим, когато купуваме продукти съдържащи E476.
Ето някои от най – вредните съставки, които трябва да избягваме :
Палмовото масло – повишава нивата на холестерола, води до напълняване и сърдечни проблеми.
Бисфенол А (Bisphenol A – BPA) – съдържа се в храните в консерва, може да причини проблеми с ендокринната система.
Моносодиев глутамат (MSG) – съдържа се в полуфабрикатите и дълбоко замразените храни, може да причини Паркинсон, Алцхаймер, както и проблеми с паметта.
Балсам за устни
 
Когато избираме балсам за устни можем да се изгубим в морето от предложения – стотици различни опаковки с различни аромати ни посрещат във всеки магазин за козметика.
 
Знаем ли обаче, какво в действително купуваме?
Био балсамите трябва да съдържат само био сертифицирани съставки и обикновено в тях преобладават маслата.
Когато обаче полюбопитстваме да разберем какво съдържа един обикновен балсам се сблъскваме с химически формули и номера, които няма как да разшифроваме докато стоим в магазина.
Една от тези съставки е CI 42090 или Е133. Е133 е синтетичен оцветител извлечен от въглищен катран.  Въздействието му върху човешкия организъм е спорно. Някои изследвания твърдят, че съставката има канцерогенни свойства, а други просто потвърждават, че има неблагоприятно действие и може да предизвика алергични реакции.
Да слагаме цялата Менделеева таблица на устните си, не е никак добра идея, нали?
Ето и някои от най – вредните съставки, които трябва да избягваме когато избираме козметиката си:
BHA и BHT – синтетични антиоксиданти, могат да причинят нарушаване на хормоналнте функции.
DEA, TEA – използват се за да създадат пенливост в продукта, токсични са и могат да доведат до редица раздразнения и алергии.
Съвет: Доверявайте се на марки и продукти, които познавате или избирайте био сертифицирани продукти, които  минават през редица проверки, гарантиращи произхода на съставките.