Широкото разпространение на натурална козметика в последните години е породено от интереса на все повече хора да употребяват био, природосъобразни и здравословни продукти. Традиционната козметика е пълна с изкуствено създадени съставки, с неизвестни и известни странични ефекти за тялото ни. Времето дойде да се поинтересуваме от качеството на продуктите, които използваме върху тялото си и да се погрижим за своето дълготрайно здраве и добър вид.

Какви са особеностите на натуралната козметика?

Ако не можем да го ядем, не бива да го слагаме и върху кожата си (или по косата, ноктите, като цяло да го нанасяме по тялото си и да очакваме положителен ефект). Може да прозвучи странно, но това е едно от основните правила при покупка на натурална козметика. Естествените съставки са богати на ензими, витамини и антиоксиданти, които да поддържат здравата кожа, да предотвратяват нейното стареене, дехидратация и да я предпазват от заболявания. Гледайте на кожата си като на организъм – също като организмите в тялото ни, тя се нуждае от грижа и правилно хранене за да е здрава и красива. Вземете решение да ѝ предоставяте продукти, които ще я захранват, а не нараняват.

5 вида натурална козметика, които да опитаме

Емолиентен балсам за лице и тяло

Емолиентният балсам основно помага с дехидратацията на кожата, но и допълнително я подхранва и задържа хидратацията в нея за по-дълго време. За жалост не е достатъчно само да пием вода за да може кожата ни да бъде хидратирана и да изглежда здрава и млада. Емолиентите имат бърз ефект и се използват за лечение на конкретни проблеми с много суха кожа. Помагат при екзема, сърбежи, раздразнение и опънатост на кожата. Благодарение на бързия комфорт, който създава, емолиентният балсам прекъсва цикъла “сърбеж-разчесване”. Тъй като е балсам, а не гел е по-малко мазен и е подходящ за употреба през деня. Потърсете емолиентен гел с естествени съставки за да не предизвиквате допълнително раздразване на кожата или нежелан страничен ефект и алергична реакция.

Био антицелулитен крем

Борбата с целулита за жалост е ниша, в която козметиката много често се възползва от клиента и създава нискокачествени продукти с минимален или никакъв ефект. За да знаете, че наистина сте попаднали на правилния продукт, разгледайте активните съставки и проверете дали са дерматологично доказани с положителен ефект в премахването на целулит. Подобни съставки са кофеина, пчелния восък и кръглолистната урока. Това са натурални съставки, които няма да навредят на кожата. Те имат стягащ и тонизиращ ефект и могат активно да редуцират портокаловата кожа при нанасяне сутрин и вечер. Също така антицелулитен крем по-бързо придава стегнат вид на кожата след загуба на тегло.
 

Био защитен крем

За конкретни типове кожа, безкрайното мазане с подхранващи гелове и кремове за мека кожа може да се окаже ненужна инвестиция ако първо не сме се погрижили да се предпазим със защитен крем. Някои видове сензитивна и суха кожа силно се повлияват от климатичните условия и конкретно от горещи, сухи или по друг начин нещадящи условия. Температурните амплитуди в България са значителни и е силно възможно един защитен крем да ни се окаже от огромна полза за здравето на кожата. Този вид продукт не е необходимо да се ползва ежедневно, но за по-сурови дни или периоди е незаменима част от грижата за визията ни.

Подхранващ стик за устни

Един стик за устни също е неизменима част от грижата за кожата. А как да изберем подходящия? Устните са сензитивна част от кожата и изключително важен и представителен елемент от визията. За да можем да бъдем възприети като хора, които се грижат за себе си и изглеждат здрави и красиви, се препоръчва за подобен ключов продукт да изберем био решението. Стик за устни с натурални продукти ще успокои, възстанови и подхрани кожата бързо и безкомпромисно. Подобен продукт обикновено ще има активна съставка, като колд крем, която има дерматологично доказано действие.

Душ гел с био слез

При избора на душ гел винаги сме затрупани от всякакви аромати, марки и обещания за свежест и всевъзможни допълнителни ефекти. Но реално най-важният ефект е този душ гел да се грижи правилно за чистотата и здравето на кожата ни. Натуралните, био и веган продукти често са сред най-добрите в тези категории. Екстрактът от слез нежно почиствата кожата и не премахва защитния слой на кожата като някои от по-химичните душ гелове. Уверете се, че  био душ гелът, който закупувате е дерматологично тестван за да сте сигурни, че е подходящ и безопасен за кожата ви.