Едамаме са неузрели соеви зърна, още в шушулката. Те са отличен източник на антиоксиданти и изофлавони. Особено популярна е в азитската кухня, но едамаме бързо се превръща в любима добавка към ястията по цял свят, благодарение на своите хранителни вещества. Съдържа повече протеини от зрялото растение и е богата на витамин B и C. Соевите зърна са също богати на фолиева киселина, необходима на бременните жени.
В зеления боб едамаме има фолиева киселина, която се свързва с понижен риск от депресия. Фолиевата киселина пречи на тялото да произвежда твърде много хомоцистеин. Твърде многото хомоцистеин в тялото пречи на производството на хормона на доброто настроение – серотонин и допамин. Те са свързани не само с усещането за щастие, но и със съня и апетита.
Едамаме е типично японско растение. Името му буквално означава „боб на клонка”. От него се прави и определен (подходящ) за целта тип соя. Соята тип едамаме се отглежда не за зрелите й, а за зелените и зърна, подобно на повечето сортове грах.
Извън Източна Азия, едамаме най-често се среща в японските ресторанти и някои китайски ресторанти. Също така е доста популярно в САЩ, където често се продава в раздела със замразените храни.
Едамаме, по-известно като соя, се събира преди пика на узряването, точно преди да узрее. За да се запази естествения му вкус, се сварява и бързо се замразява. В Източна Азия е бил използван повече от две хиляди години, като основен източник на протеини.
Но това не са единствените ползи от сорта едамаме. Тъй като е пълнозърнеста храна, той съдържа фибри в себе си, така полезни за здравословния начин на живот. Действа противовъзпалително, а някои лечители го включват в рецепти за борба с рака.
Включва се активно и в диета, при проблеми с щитовидната жлеза. Наскоро бе популяризиран и в светските среди, като основен компонент от нашумялата „палеолитна диета”.
Заради малкото калории, едамамето е чудесна храна за отслабване. Едновременно богат на протеин и беден на мазнини, едамамето е чудесен избор за вашата диета – както за основно ястие, така и за нискокалорична гарнитура.
Доказано е, че приемът на “бобчетата” понижава лошия холестерол и същевременно набавя нужното количество протеини на организма. Освен това съдържат фолиева киселина и желязо, които понижават риска от депресии, както и стимулират плодовитостта при жените.
Според научни публикации жените, които имат проблеми да заченат, трябва да консумират повече растителни източници на желязо. В тази група попадат едамамето, спанакът, тиквата, доматите и цвеклото.
Растението е богато на изофлавони и влияе позитивно по време на менопаузата, укрепва и заздравява костната система. Холинът в младата соя е важен хранителен елемент, подпомагащ функциите на нервната система и предпазващ от хронични възпаления.
 
Когато хормоните намалеят през менопаузата, при някои жени се появява променливо настроение и те се опитват да компенсират това чрез консумацията на захар. „Захарта стимулира производството на серотонин, антидепресантната молекула”, казва Тайтелбаум. „Ако започнете да приемате прекомерни количества захар, обаче, се появява обратния ефект.” Той препоръчва ежедневния прием на една шепа задушени зелени соеви бобчета (едамаме) за повишаване нивата на естроген и намаляване на желанието за сладко.
Едамаме зърната са богати на витамин А, който помага да се поддържа кожата хубава, гладка и мека. Витамин А предпазва доброто зрение и подобрява имунитета.
Вашето тяло се нуждае от мед, за да поддържа вашата имунна система здрава и да функционира правилно. Възрастните хора се нуждаят от 900 микрограма мед всеки ден, а в 1 чаена чаша с варено едамаме се  съдържа 535 микрограма от минерала или приблизително 60 процента от необходимия дневен прием за мъже и жени.
Чаша едамаме съдържа 16% от нужният дневен прием на витамин С, 10% калций,  52% витамин К (за здрави кости). Също така ще намерите тиамин, рибофлавин, витамин Е, магнезий, мед, цинк, калий и манган.
Едамаме е  естествен източник на протеини, на фибри, не съдържа мазнини и затова е подходящ при хранителни режими. Стимулира бързо и ефективно изгарянето на излишните калории и енергизира организма.
Experimental Biology, едамамето увеличава масата на мускулите и бавно ги снабдява с белтъчини, за разлика от суроватката. Ако редовно “храните” мускулите с тази супер храна, със сигурност ще намалите чувството на умора, слабост, а мускулните болки ще изчезнат.
Едамаме е богат на генистеин, който може да подобри функцията на белите дробове.
Едамаме може да се консумира, за да се намалят нивата на протеини в урината за тези с ранен стадий на бъбречно заболяване, което би могло да помогне за забавяне прогресирането на заболяването. Дори и да сте здрави, храненето с едамаме би могло да ви помогне да защитите бъбреците си.
Зелените зърна се продават пресни или най-често замразени и лесно може да се набавят. Консумират се бланширани или варени, като добавка към основни ястия, салати, предястия, крем супи или напитки.