“Йога не е за да подобряваш себе си, тя е за да приемеш себе си.” Гурумукх Каур Кхалса

Днес приемаме йога като древно учение за достигане до добро физическо, духовно и морално здраве, начин, по който да постигнем пълна хармония, както със себе си, така и със заобикалящия ни свят. Йога е подходяща за всеки, независимо от културата, религията, пола или възрастта му, тя може да бъде спасение от рутината, ежедневието и всичко онова, което ни потиска.
Ако искате да се занимавате с йога, но до този момент не сте, има някои основни позиции, които да научите. Те могат да се изпълняват и в домашни условия.


Планинската поза е основата за всички изправени пози. Тя може да изглежда като “просто стоене”, но всъщност е много важен елемент от йогата.
Начин на изпълнение:
Застанете прави и  разпределете тежестта на тялото си, така че да е  равномерна. Отпуснете рамената и вдишайте дълбоко въздух. Вдигнете ръце над главата си, като поставите дланите, така че да бъдат една срещу друга. Накрая насочете пръстите си нагоре.
Поза на дърво


Начин на изпълнение:
Застанете с ръце в страни. Пренесете тежестта върху левия крак и започнете да повдигате десния, като плъзгате стъпалото му по вътрешната страна на лявото бедро. Изнесете ръцете пред тялото си със сключени длани. Разделете длани и вдишвайки, опънете ръцете си нагоре. Поддържайте тази поза в продължение на 30 секунди. Пренесете тежестта върху десния крак и повторете упражнението.
Войн


Начин на изпълнение:
Направете разкрачен стоеж. Прегънете десния си крак на 90 градуса, а левия да бъде леко изпънат. Притиснете ръце към бедрата си, отпуснете раменете си, а след това вдигнете ръце настрани с дланите надолу. Запазете тази поза за 30 секунди. Повторете като размените краката си.
Планк


Начин на изпълнение:
Стартирайте на четири крака, с колене под бедрата и ръцете върху пода точно под раменете. Вдигнете коленете си от пода, тялото ви трябва да образува дълга линия. Дръжте дланите си на пода, а ръцете да са разположени на ширината на раменете. През цялото време гърбът трябва да е в неутрална позиция. Останете в тази позиция за 4- 6 вдишвания.
Йогата е чудесен начин да се отпуснем и забравим за тревогите. Тя ни учи, как да контролираме тялото и духа ни. Чрез нея човек по-лесно може да достигне пълните си възможности, така че отделете време за себе си и се потопете в необятния свят на това древно учение.