Какво е гликация?
Гликация е процес, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Тя нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания.
 
Какво е AGE?
AGE е английска абревиатура за крайни продукти на напредналата гликация – advanced glycation end products.
Двата основни източника на AGE са храната, която консумираме, и вътрешен синтез.
AGEs е името на крайните продукти, които са отговорни за втвърдяването на артериите, замъгляване на лещите на очите (което води до проблеми със зрението), съпровождат артрита, рака, високото кръвно налягане и редица други заболявания.
Колкото повече остаряваме, толкова повече AGEs, могат да бъдат „засечени” в организма.
AGEs, водят до разрушаването на тъканите в тялото. Те на практика нямат функционална полза – не могат да бъдат използвани от тялото, в стремежа му за оцеляване.
 
Формиране на AGE в храните
То е резултат на едновременната термична обработка на протеини и захари в отсъствието на вода. Протеин в случая не означава единствено месо, тъй като такъв се съдържа и в зърнените храни, плодовете и зеленчуците.
Признак на образуването на AGE е покафеняването на храните. Гликацията е процесът, който придава специфичния вкус на някои ястия след приготвяне. Примери за това са златистите курабийки, хрупкавата коричка на хляба, попрегорялата пържола, дори препечените кафени зърна.
 
Формиране на AGE в тялото
Тялото има способността да гликира простите захари в кръвта. Винаги една малка част от кръвната захар е гликирана. Това е особено опасно за диабетиците и хората, прекаляващи със сладкото, тъй като те са с постоянно завишени нива на кръвна захар.
Фруктозата (плодовата захар) има свойството да се гликира около 10 пъти по-бързо в сравнение с глюкозата, например. Това е особено притеснително, тъй като голяма част от съвременните хранителни продукти и подсладители, включително и захарта, са с много високо съдържание на фруктоза.
Скоростта, с която се формират AGEs е правопропорционална на времето, в което е повишено нивото на кръвната захар.
 
Какво ви причиняват AGE?
Тялото е в състояние да се справя с тях, но това става много бавно.
Имайте предвид, че животът на крайните продукти на напредналата гликация е около два пъти по-продължителен от този на средностатистическата клетка в тялото. Това означава, че те могат да нанасят щети в много продължителен период от време, особено на дълголетни клетки като нервните и мозъчните, очните и колагеновите протеини, ДНК.
Някои от болестите, които се асоциират с AGE, са диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер, рак, периферна невропатия и загуба на сетива като глухота и слепота.
 
Как да се предпазим?
Поддържайте ниски нива на кръвна захар, ограничавайки консумацията на прости въглехидрати и храни с висок гликемичен индекс. Придържайте се към комплексни въглехидрати, зеленчуци, кореноплодни и плодове като основен източник на въглехидрати.
Яжте плодовете и зеленчуците сурови, сварени или на пара – в суровите растения отсъстватAGE поради липсата на термична обработка, а при варенето във вода или на пара те не могат да се формират, тъй като водата препятства свързването на захарите и протеините.
Избягвайте преработените въглехидрати и препечените продукти.
Приготвяйте месото на бавен огън – по-високите температури и продължителната термична обработка произвеждат повече AGE. Аланглетата и полуаланглетата ще съдържат значително по-малко гликирани молекули, отколкото препечените или препържени меса.
 
За всички наши читатели предоставяме промо код за 10% отстъпка от всички продукти, които се предлагат на stanimirmihov.com – 10%discount