За да се предпазите от грип, когато сте в контакт с болни, сложете между бузите си резан лимон и го местете наляво-надясно, докато интензивното слюноотделяне не спре.
 
По време на грипна епидемия е полезно да се приема лимоново масло: В гореща вода се пуска един лимон и се държи там, докато омекне, после се смила с месомелачката (заедно с кората, но без семките), прибавят се 100 г меко краве масло и 2-3 с.л. мед, разбъркват се до еднородна смес. Тя се съхранява и се консумира като масло за сандвичи по време на грипна епидемия, като 6-8 пъти на ден се взема с парче хляб.
 
Препаратите от лимона са полезни при лечението и профилактиката на недостиг на вътрешни  течности и сокове (състояние на грип, придружено от висока температура). Полезно е човек да консумира повече лимони, може с кората. Със същата цел е полезно да се пие лимонов сок. Курсовете на лечение са с прогресивно дозиране от ½ до 10-12 лимона на ден и последователно намаляване. Лечението трае 4-5 седмици, след това се консумират 1-2 лимона всеки ден.
 
Лимонадата (парченцата пресен лимон с медна вода или лимонов сок от 1 плод, разтворен в ½ чаша медна вода) е ефективен за понижаване на температурата. При първите признаци на грип веднага започнете да пиете топла лимонада.
 
Смесват се добре сокът от 1 лимон, 1 с.л. мед,  две пресни кокоши яйца, докато се преварнат в еднородна маса, прибавя се  1 чаша хладка отвара от шипки и отново се разбърква добре. Пие се при простуда през целия ден на малки глъдки по 3-4 с.л. на всеки час.
 
Комбинации от лимон с канела
 
Канелата е универсално лекарство, подходящо за хора със слаба (астенична) структура. Трябва специално да наблегнем на способността на канелата да подобрява настроението и да развеселява, да укрепва силата на мозъка и сърцето, да се бори с тежките неврози, депресии и стреса, да повишава физическата и умствената работоспособност, което е важно при грип, който протича с различни усложнения.
 
200 г червено вино тип „Кагор“ ( т.е. ликьорово вино) се слагат  5 карамфилчета (подправка), по 1 ч. л. канела на прах, коричка от портокал, лимон, ябълка, 3 зърна черен пипер и се вари под похлупак 10 мин, след което се охлажда,  прецежда се и се прибавят 3 с.л. мед. Тази напитка се дава на болния от грип, когато има температура над 38,5 градуса.
 
Запарката и отварата от канела, както и канелата на прах, са полезни при грип, назална конгестия (запушен нос) и слуз в парасановите синуси, както  и при силна кашлица. В настойката или отварата е полезно да се прибави лимонов сок на вкус.
Запарка: 1 ч.л. канела на прах се залива с 1 чаша вряла вода, оставя се на водна баня под похлупак за 15 мин, охлажда се на стайна температура 45 мин, прецежда се и се добавя лимонен сок на вкус. Напитката се пие топла, на малки глъдки в рамките на деня.
Отвара: 1 ч.л. канела на прах се залива с 1 чаша вода, вари се под похлупак на тих огън 30 мин, охлажда се за 10 мин, прецежда се, прилавя се лимонов сок на вкус. Отварата се пие през целия ден, без да се бърза, топла на малки глътки.
 
Приема се 0,5 до 1 г канела на прах 3 пъти на ден заедно с лимонова вода.
 
Тези и други полезни съвети може да научите от книгата „Чудодейната сила на лимона“ на книгоиздателска къща „Труд“.

Изданието е ценен наръчник със съвети за лечение с даровете от природата. Те, както предупрежтават авторът и издателят, „нямат за цел да заместят стандартното лечение, предписвано от професионални медицински лица.“ За всяко медицинско състояние или симптом е нужна консултация  с квалифициран лекар.