С появата на новия член на семейството се случват редица промени. От категорични промени в ежедневния режим на хранене и сън, до множество емоционални промени – радост, вълнение, притеснения, неувереност, колебания, страхове.
Всеки родител индивидуално взема решение за това какъв да бъде “режимът” за неговото бебе, но дори храненията да са на поискване, в един момент нещо сякаш се случва с вашето малко човече и то започва да става по-ревливо и неспокойно.
Започва да се храни по-често, да спи по-малко, сънят му да не е пълноценен, да плаче повече и повече, а единственото, което му дава спокойствие е прегръдките на мама и тате и най-вече честото кърмене.
В този “критичен” момент повечето майки изпитват съмнение дали имат достатъчно мляко, да не би проблемът да е в тях. Други решават, че това е моментът, в който трябва да отбият своето кърмаче или да започват захранване. Трети изпадат в паника, защото е явно, че нещо измъчва бебето – колики, зъбчета – всичко се проверява обстойно и отписва като възможен фактор за това неразположение.
Истината е, че това е фаза, която e от основна значение за вашето бебенце, а именно – то порасва и много в него се променят във ментален и чисто физически аспект. За да премине по-леко през този период, то има повече нужда от топлата гръд на мама и прегръдките на своите родители. Това са етапи, в които бебето се “докосва” осезателно до света и поетапно става адекватна част от него.
Известни като “ментален скок” или “криза на растежа” тези фази са точно 8 през първата годинка на всяко бебе. А продължителността им може да бъде от няколко дни до 1-2 седмици в повечето случаи.
Първа фаза. Тя се случва около 4-5 седмица след раждането на бебето. Продължителността варира от ден до седмица, а евентуалните промени, които ще забележите при вашето бебче са новите умения да се заглежда на по-далечни разстояния, реагира на шумове и звуци, намалява продължителността на сън за сметка на будното състояние, изхождането по голяма нужда също става не толкова често. Периодът е характерен и с това, че намаляват и спират кризите на коликите.
В тази фаза вашето бебе се сблъсква, буквално, с хаоса на света, в който живее и за да се адаптира успешно и по-плавно има осезаема потребност от това да не се чувства само.
Втора фаза: около 8-ма седмица след раждането. Фазата е характерна с това, че бебето започва да се храни по-бързо, за по-кратко време, плаче повече и търси изцяло вашето внимание. За този скок в растежа е необходимо време от няколко дни до 2 седмици. В резултат на това вашето мъниче ще е опознало ръчичките си, ще бъде по-активно физически, ще прави повече гримаси и осъзнато да отговаря с усмивка на вашата. Ще чуете гукане и различни звуци, на които е добре да отговаряте по същия начин. Променяйте често заобикалящата среда на вашето бебче и му помагайте да опознава света.
Трета фаза: около 12-та седмица след раждането. Вашето мъниче отново става по-ревливо и всички хранителни навици и режими за сън се объркват, защото сега малкото човече осъвършенства сетивата си – зрение, вкус, обоняние, слух, допир.
Кърменето става по-трудно, защото бебето реагира на всички звуци и доста често се обръща настрани докато го храните. Понякога е възможно да суче по-малко и/или да отказва да суче, защото реагира негативно на вкуса на кърмата ви. Ако до скоро сте се съобразявали с това да не ядете храни, които образуват газове – сега е моментът, в който ще разберете какво харесва и не харесва да “яде” вашето бебе. Положително родителско поведение в тази фаза е честата комуникация с бебето. Променяйте гласа си докато общувате с него. Подавайте му ръчички, за да му помогнете да сяда само. Слагайте играчки от различна текстура близо до него, помогнете му да се обърне по гръб.
Четвърта фаза: около 19-20-Та седмица след раждането. Първата толкова дълга криза, възможно да продължи повече от две седмици. След този скок бебето ще може да се обръща смело по корем, а по-гъвкавите дори и обратно. Гримасите и реакциите на бебето ви ще са по-чести. Ще се обръща на името си. Ще видите първите сигнали за предпочитания към определени играчки. Бебето смело ще хваща и хвърля играчки. Ще иска да стои в седнало положение и да заглежда света. Фазата отново се характеризира с повече ревливост и неспокойно поведение на бебето.
Пета фаза: около 26-та седмица след раждането. Формира се логическо поведение при вашето бебе, а именно: реагира с усмивка и смях на нещата, които му харесват, мръщи се на неща, които не одобрява, плаче ако се уплаши, отказа да се храни ако вкусът не му е приятен. В игрите му ще забележите адекватно поведение като например: клати дрънкалка, за да чуе звук ѝ, натиска бутончета, за да последва мелодия и други. Помогнете на бебето да пълзи. Фазата може да продължи от дни до 3-4 седмица.
Шеста фаза: около 36-37-та седмица след раждането. Бебето ви обсебва и изпада в панически рев ако не ви вижда. Категоричен отказ да го прегръщат и да му говорят непознати хора. Променят се сънят и храненето. Фазата като продължителност е различна при всяко бебе. Уменията, които придобива малкото човече са свързани с разпознаване на предмети и хора, назовавани по имена, осъзнаването, че еднакви предмети имат еднакво действие и приложение. Сега бебето ви може да разпознае себе си на снимка или в огледалото. В този период може да го научите на кратки думи, назоваващи действия, като например: дай, вземи, ям, пия и т.н. Поощрявайте доброто поведение и всяко ново научено умение с леко ръкопляскане. Не забравяйте, че бебето вече разпознава положителни и отрицателни емоции и тоналности в гласа ви.
Седма фаза: около 47-та седмица след раждането. По какво се разпознава? Отново по безпокойствието на вашето бебе. В тази фаза ще видите как бебето ви започва да става по-самостоятелно и опасно на моменти, затова не го оставяйте само, защото може да стигне до предмети и места, с които да се нарани. То започва да изгражда усет към заобикалящия го свят и предмети. Знае, че за да отпие от чаша трябва да я вдигне, как да използва лопатка, за да напълни кофичка с пясък, да отвори уста, за да яде. Ще забележите и опити да бъде самостоятелно – бъдете търпеливи и го насърчавайте.
Осма фаза: около 56 седмица след раждането. Пред вас стои голям човек, който може да се храни заедно с вас (стига само храната да е без много подправки и съобразена с бебето), да се заиграва самостоятелно за по-дълго време с играчки, да рисува с пръсти, да разглежда с интерес, подходящи за възрастта му книжки. Възможно е бебето да опита да налага желанията си. Бъдете търпеливи и покажете на своя наследник, че уважавате желанията му, но не и когато са опасни за него. Неспокойното поведение на малкото човече може да продължи от 3 до 6 седмици. Сега е подходящото време да започнете с кратки изречения, с които да обогатявате речника на своето бебенце.
Имайте предвид, че през всяка една от гореописаните фази имунната система на вашия мъник отслабва. Някои проучвания сочат като главна причина за това връзката емоционално състояние – имунитет. Изключително важно в тези периоди е стабилното, спокойно и уверено поведение от страна на майката и бащата. Не забравяйте, че сигурността и подкрепата, от които има нужда бебето в тези трудни за него моменти, ги получава от вас и колкото по-спокойни и свързани сте в тези периоди, толкова по-лесно и бързо преминават.
Забележка : използваме “дата на раждане”, визирайки ражданена термин.