През последните години все по-популярен става въпросът за следродилната депресия, както и все повече са родилките, които “изпадат” в такива състояния. Както всяка друга форма на емоционален дисбаланс и следродилната депресия е състояние на психиката, което може да бъде излекувано бързо или да се превърне в по-сериозен проблем. Хубавото в случая е, че при добра самоподготовка и вътрешна нагласа е възможно да се “прескочи” този етап от възтановителния период на всяка родилка.
 
Първото много, изключително МНОГО важно нещо, което всяка бременна трябва да знае, разбере и осъзнае е, че следродилната депресия НЕ Е нормално и обичайно явление. Затова не чакайте с нетърпение да се депресирате след като сте свършили важната работа с раждането.
Нормално е да сте уморена, да сте щастлива, в тялото ви да има прилив на адреналин, да сте объркана в емоциите си – да се смеете и плачете, да сте по-сантиментална. Нали все пак се е сбъднала дългоочакваната ви мечта! Нима това е повод за депресия?!
Take it easy, както се казва!
С най-добро чувство и намерение, събрахме няколко изпитани във времето съветчета и лесни стъпки по пътя към щастливото и недепресивно майчинство!
1. По време на бременността, а и по всяко друго време след това – избягвайте срещи и разговори с хора, които ви натоварват, без значение в какво се изразява този “товар”. Мислете позитивно за абсолютно всичко и бъдете смели в мечтите си – сега ви е паднало.
 
2. В деня на раждането и по време на престоя в болницата. Колкото и VIP да е стаята ви и обстановката да наподобява повече хотел – вие сте в болницата и това се усеща във всичко. Няма как да изпитате и 1/10-та от домашния уют. Преди да изпадате в ужас и депресия, че сте самотна и никой не ви обръща внимание и не е съпричастен към болките и несгодите, които изпитвате – помислете разумно над нещата. На първо място не сте сама и едва ли в следващите 1-2 години ще сте заобиколени от толкова много хора. Все пак сте в болница, а по всяка вероятност в стаята ви има още една родилка. Ако имате възможност и смятате, че ще се чувствате по-добре осигурете си самостоятелна стая. Понякога е в голям плюс. Но дори и тогава вие не сте сама.
Използвайте всеки момент в своя полза – присъствайте на къпането на бебенцето, на визитациите. Задавайте адекватни въпроси. Не забравяйте две неща:
  • Колкото и литература да сте прочели, каквито и училища за бременни и родители да сте посещавали – акушерките в болницата са с много повече опит и компетенции от вас. Слушайте ги и не се доказвайте пред тях, че знаете повече.
  • Не очаквайте да получите непотърсена инфомация. Вие сте в болница, а не при паранормални лечители, които знаят какво мислите и какво ви тревожи. Затова смело използвайте устата си да говорите докато тече визитацията.
3. След изписването. Бъдете готови за Големия ден, но не очаквайте мечтаната почивка. Истината е, че вкъщи няма да успеете да си починете и да се радвате на бебе в креватче. Да, бебето основно спи, но вие като негова майка имате основна задача да се грижите активно и да го храните, преобувате, къпете… под режим или на поискване, но дори и във втория вариант си има условности, които да се спазват. Така че, добре е да сте подготвени, че майчинството не е да си бутаме безгрижно количките в парка. Да и това ще дойде, но преди всичко имате един период от 4-6 седмици, в които и вие и бебето се напасвате към новия живот. Време, в което да се възстановите физически и да изградите ваш режим.
Запомнете – ако физически не сте добре няма как да сте и емоционално добре! Затова на първо време оставете суетата и приоритетно се погрижете за физическото си благосъстояние. Хранете се пълноценно, почивайте активно когато е възможно и оставете телефона настрана. Бебето имам нужда изцяло от вас! А хората, които мислят разумно, няма да ви се обидят защото не сте отговорили на обаждането им 😉
Следващият момент вкъщи е отношенията със съпруга ви. Не очаквайте от него да знае какво искате ако не сте му казали. Не го съдете, защото не мисли като вас или вижда нещата от друг ъгъл. Не забравяйте, че всичко, което той прави в момента е израз на най-голямат му любов, дори да е леко разсеян, смутен и объркан – той също изживява промяната. И ако вие 9 месеца носите новия живот в себе си и сте събудили майчинския си инстинкт още преди да видите двете чертички на теста, то при мъжете нещата се случват малко по-бавно, но изключително!
 
4. Съветите, които не пожелахте, но получихте. Изключително негативно е влиянието върху една родилка, когато постоянно получава съвети, които не желае. Още по-лошо е, че съветите звучат така : НЕ храни така бебето, НЕ го обличай толкова, НЕ го къпи така, НЕ го носи на ръце… това натрапчиво отрицание може да предизвика смут и разколебаване не само в уменията ви като майка, но и в собственото име. Бъдете категорична и обяснете, че не желаете да получавате съвети, които не сте искали! Бъдете уверена във всичко, което правите – вие сте супер мама и няма по-добра майка от вас за вашето дете. Вие и вашият съпруг сте най-добрият барометър за това как трябва да се грижите за малкото ви човече! Доверявайте се на инстинктите си! Те не лъжат, особено майчините!
5. Бабите. Най-прекрасните жени в живота на всяко дете, след майките. Обичайте ги тези баби! Те повече от всеки друг искат най-доброто за вас и бебенцето ви! Бъдете добри с тях и ги накарайте да са щастливи като споделяте с тях радостни мигове. Със сигурност ще ви разберат ако имате нужда от помощ или не желаете да правят коментари по отношение на методите ви за грижи и отглеждане на бебето. В никакъв случай не тръгвайте по път, в който да доказвате, че вие ще се грижите по-добре за тяхното внуче, отколкото те за вашия съпруг! Това е не само неуважително, но и много неразумно!
6. Време за обич! Използвайте всеки момент да се радвате на малките крачета и ръчички, пърхащи пред вас! Споделяйте тези мигове с човека до вас и се наслаждавайте на всяка минута заедно! Създавайте любов и колкото повече положителни емоции акомулирате, толкова повече щастие ще изпитвате!
Създавайте красив спомен от всеки момен и бъдете готова за кръгове под очите дълги безсънни нощи. По-добре така и да останете приятно изненадана, отколкото изненадващо стресирана!