Темата за секса и интимните отношения винаги е будила много поводи за дебати и спортове, особено сред родителите. Въпросът кое е правилно да се коментира пред детето и кое не, за съжаление, си остава вечен. И докато си казваме “- О, детето ми е много малко още, за да обсъждаме тази тема!!!” неусетно изпадаме в ситуация, когато изненадващо чуваме думите “- Мамо, как се появяват бебетата?” или още по-стресиращия въпрос “- А какво е секс?”.
Гледате, пред вас стои едно невинно малко създание. И очаква с голямо вълнение и любопитство да разбере това секс какво е? Яде ли се? Купува ли се? Готви ли се?
Според редица психолози сексът не трябва да бъде табу в разговорите с малкото ви дете. Напротив! Това е въпрос с особена важност и трябва да му се обърне необходимото внимание. Детето не трябва да усеща притеснение да задава въпроси на тази тема. А родителят не трябва да създава усещането в детето, че това е срамно.
Сами по себе си, както възрастните, така и децата са полови същества. Различаваме се от противоположния пол външно чрез полови органи , а за вътрешните различия ще говорим в друга тема.
Та, да се върнем на въпроса “Що е то секс” и как детето да разбере всичко необходими без да попадаме в неловки ситуации. Или по-важното: да не попада детето ни в неловки и дори опасни за него ситуации.
Както за всяка друга тема и тук мястото на родителя е основно. А ето какво е нужно да знае всеки родител!
В първите години на всяко дете е нужно да създадем правилно отношение към собственото му тяло. Тялото е красиво, трябва да се пази и дрехите са за това. Многобройни са споровете дали в бебешка възраст трябва да се носи бански костюм на плажа? Отговорът е категорично ДА! Ако вашето бебе е малко и си мислите, че не разбира – отсреща стои момиченце или момченце на 4-5 годинки, а на вас няма да ви е приятно някой да разглежда вашето бебе като експонат, който иска да пипне и разбере защо е различен. Както и на другите родители няма да е приятно половата принадлежност на вашето дете да буди интерес в техните.
Не забравяйте, че в ранната бебешка и детска възраст, най- интересни са различията. Именно това трябва да научат малките човечета – с какво тялото на жената се различава от това на мъжа. Бъдете ясни и конкретни. Изричайъе точните думи, когато говорите за части на тялото. Обърнете внимание на това колко хубави и красиви са отношенията между родителите, на това че обичта е важна. Говорете с вашето дете за това, че бебетата се раждат, а не донасят от щъркерлите. За това, че да се роди едно бебе жената трябва да е бременна и това е нещо прекрасно. Когато забележите поведение, което не отговоря на моралните норми или прекален интерес към половите органи – опитайте да разсеете детето. Ако повтори същото поведение в кратък срок се опитайте да разберете какво предизвиква този интерес или държание. Никога не толерирайте “сексуални” изяви и употребата на цинични думи в речника на детето си!
И ако до този момент основната цел е да бъдем ясни, кратки и конкретни, след 6-тата годинка е добре да обсъдите подробно какви са женските и мъжките полови органи. Тук идва и моментът с темата за физическите измерения на секса. Най-лесно е да говорите за това, връщайки се на бременността. Разкажете или най-добре покажете на своето дете как протича една бременност в картинки. Акцентирайте, че бременността е следствие от любовта между родителите. Споделете своето отношение (емоционално) към пртньора си. Добре е и той/тя да направи същото. Тук е времето да говорите за неприемливото поведение – кое докосване е неправилно и може да бъде изтълкувано като посегателство. Създайте култура и отношение на своето дете към това да разграничава любов, интимност и посегателство.
Към 7-8 мата годинка на детето е добре да включите и тематa да промените през пубертета. Какво е пубертет? Какво се случва с тялото на момчето? Какво се случва с тялото на момичето? Емоционалните промени? Новите потребности, които ще има съзряващото тяло?
Важно е да обсъдите темата за порно, порнография и блудстване. Не забравяйте, че когато не говорим за един проблем това не означава, че е решен! Мълчанието е начинът, по който да изложим детето си на по-голям риск.
И ако вие, по някаква причина, изпитвате срам от тези теми – спомнете си, че в Индия и източните страни сексът и половите органи са издигнати на пиадестал като едни от най-чистите и святи неща. Защото именно чрез сексът се запазва човечеството! Единствено сред европейците царува догмата, че половите органи са мръсни, а за секса е непристойно да се говори публично.