Продължаваме да пишем в подкрепа кърменето и преодоляването на различните проблеми свързани с него.
Днес ще говорим за запушените каналчета и рискът от мастит.
Но преди това да обърнем внимание на въпроса със стимулирането на лактацията. Важен момент е поставянето на бебето на гърди възможно най-скоро след раждането. Тук важи правилото: колкото по-скоро, толкова по-бързо или казано с други думи – колкото по-скоро поставите новородено си на гърди да суче, толкова по-бързо ще стимулирате лактация.
При всеки рев и всеки признак от страна на бебето – поставяйте го и насърчавайте да развива сукателния рефлекс. Не забравяйте, че в първите часове на бебчето са необходими буквално капчици коластра, за да засити малкото си стомахче.
След като млякото започне да “слиза” и гърдите ви да натежават е възможно да изпитате различни усещания на напрежение, топлина, болка. В много случаи родилката повишава телесната си температура до 38 градуса.
Тук е важно да знаете, че бебето трябва да се храни колкото иска и когато иска, за да зададе точните “команди” на вашето тяло и да се синхронизират като потребност и производство на кърма. Не изцеждайте с помпа ако не усещате напрежение в гърдите. Когато храните бебето си започвайте веднъж с лява, а на следващия – с дясна гърда.
Дори да следвате всички инструкции – рискът от запушване на каналчета е голям особено в първите седмици докато се регулира лактацията.
А какво да правим в такива ситуации.
1. Снабдете се с компреси за кърмачки. Много удобни и полезни са в такива ситуации. В случай че усетите втърдяване на каналче – нанесете топъл компрес и задръжте около 5-10 минути непосредствено преди кърмене. Нахранете бебето си. След това поставете студен компрес за 15-20 минути.
Ако нямате компреси за кърмачки може да изпозлвате кърпи, които да намокрите с топла към гореща вода и студена.
Запомнете: никога не хранене бебето докато на гърдата ви има компрес
Запомнете: никога не поставяйте топъл компрес върху оток
Запомнете: топлият компрес се поставя преди хранене, за да стимулира потичането на млякото, а не след. След хранене се поставя студен, за да овладее възпалението и отока.
2. Когато имате гърда със запушен канал винаги започвайте кърменето с нея. По време на храненето помагайте на бебето да суче като прилагате метода на компресиране върху проблемните участъци Изцеждайте ако след хранене усещате напрежение.
3. Старайте се да храните бебето колкото се може по-често. През нощта го будете ако спи повече от 4 часа или изцеждайте с помпа докато получите облекчение от тежестта и напрежението. Добре е първите седмици да не го оставяте да спи повече от 3 часа през деня. Това е важно и за него и наддаването му на тегло, не само за стимулиране на лактацията.
Запомнете: никога не изцеждайте до последно гърдите. Така ще създадете предпоставка за свръхлактация.
4. Ако вдигнете температура над 38-38.5 е добре да консултирате с доктора си. Въпреки това не изпадайте в отчаяние и не позволявайте на стреса да помрачи трезвата ви мисъл. Запазете самообладание и увереност. Спокойствието в тези ситуации е особено важно.
Запомнете: бебето е вашият лек в този момент. Насърчавайте го да се храни колкото може по-често. И спазвайте насоките с компресите.
5. В случай на мастит. Маститът започва като грип – болка в главата, отпадналост, умора, болки в кръста, крайниците. Понякога в период до 24 часа е възможно да се прояви истинската причина – запушени канали, пареща болка и зачервена кожа по гърдите. С много воля и увереност е възможно да решите проблема без намесата на доктора си и без да стигате до антибиотици. Вземете бебенцето си при вас в леглото и единственото се занимавайте с това да го храните и да следите състоянието на гърдите си. За облекчаване на симптомите може да започнете приема на лецитин. Като начало се прави ударна доза от по 4 капсули в рамките на 5-10 дни, след което се намалява на 2 и 1 докато отпадне изцяло.
6. Носене на сутиен по време на кърмене. Ако носите сутиен то задължително трябва да бъде за кърмачки и БЕЗ банели. Опитвайте се да изкарвате колкото може повече време без сутиен. Особено вкъщи. При проблем със запушен канал или мастит – първото, което трябва да направите е да махнете сутиена.
Запомнете: не винаги причината за запушен канал е много кърма. В много от случаите причина може да е неудобен сутиен, притискане от колана в колата, презрамка на раница/чанта, кенгуру.
Запомнете: понякога неправилното засукване на бебето и поза на кърмене може да са причина за запушване на каналче. Когато има наличен такъв проблем се старайте позата на бебето да е такава, че брадичката да сочи към проблемното място. Така при засукване ще масажира запушения участък, което ще помогне за по-бързо възстановяване.
7. Запушена пора на зърната – друга причина за запушване на каналче. Запушената пора блокира изхода на кърмата и това води до задържане и последващо запушване. Лесно може да разберете, че имате запушена пора като видите пъпко подобно образувание с бял връх на зърното. Не след дълго ще усетите и напрежение и втвърдяване на прилежащото каналче. И в този, както и в предните случаи, бебето е най-добрият лек и честото хранене. В случай че бебето е безсилно може да опитате следния метод: потопете в колкото издържате топла към гореща подсолена вода засегнатото зърно – това ще омекоти кожата на запушената пора. След последващо кърмене би трябвало проблемът да е решен. Ако не – обърнете съм доктора си, който със стерилна игла ще направи необходимата за отпушването на пората процедура. Съветваме да не го правите сама.
И още:
Запомнете: проблемите със запушени канали се случват на почти всяка жена
Запомнете: след орегулиране на лактацията рискът от запушен канал е минимален
Запомнете: трудностите при кърменето са в първите седмици до месец – два. Не се отказвайте!
Запомнете: за успешно кърмене е нужно желание, пълноценен сън, здравословна храна и много положителни емоции – всичко необходимо за щастливи бебе и майка!