Имало едно време (преди 30-40 години) една майка, която родила детето си по естествен път. Тогава все още оперативното изваждане на дете се случвало само по неотложни медицински нужди. Майката кърмила рожбата си, защото така правели всички родилки поколения наред, а и друг вариант нямало.
Както било прието, бебето било осолено, за да не мирише, когато порасне и за да бъде здраво. Мъничето често плачело, но майката не го гушкала, за да не го разглези, а и знаела, че плачът развива дробовете.
За да стане самостоятелен човек, детето било оставено да спи само в друга стая, далеч от родителите си. Ако се случело така, че малкото същество много се разстрои, то майка му го успокоявала като му давала биберон натопен в мед.
Изминали първите три месеца, кърмата на жената рязко намаляла и захранването трябвало да започне – първо сокчета, после кисело мляко със захар, пюрета, в които също се добавяла захар, за да се прилъже бебето да ги яде. Последвали кисел, попара, нишесте и други подобни.
Мъничето поотраснало и въпреки че майката полагала много грижи, около две годишна възраст детето станало много непослушно. Родителите искали да го възпитат и затова често го ошамарвали и го наказвали да седи само в ъгъла. Казвали му, че ако не слуша, Торбалан ще дойде да го вземе…
И така нататък, и така нататък…
Познахте ли? Това е история от нашето детство. Може би доста от майките ни могат да се разпознаят в горните действия. Какво се промени толкова, че днес обществото ни се напълни с „модерни майки”, които имат различни виждания и методи за отглеждане на деца?
Нека първо да дефинираме понятието „модерна майка”. Това е жена, която чете много и се информира относно физическото, психическото и емоционалното развитие на детето си. Опитва се да отсее полезната информация от плявата, като за тази цел членува в няколко фейсбук групи, където обменя опит с други лутащи се майки.
Противопоставя се на старите догми и следва новите тенденции – детето спи при нея, кърми го на поискване (стига да не е на АМ), гушка го и го милва постоянно. Отговаря на нуждите му, приема детето като отделен индивид със собствен характер и потребности.
Такъв тип майка храни бебето си по най-добрия възможен за нея начин. Следи се за произхода на продуктите, като най-добре да е БИО.
Антибиотиците и лечението с алопатични средства са сведени до минимум. Ваксините са сложна тема, по която се ходи на тънък лед.
„Модерната майка” записва детето си отрано на занимания, които са полезни за него – плуване за бебета, музика за деца, гимнастика, масаж за мъничета и т.н.
 
Та така, да отговорим на въпроса – защо от грис минахме на киноа, защо от шамар минахме на режим „обяснявай му, бъди търпелив, гушкай го”, защо „Баба знае най-добре” се превърна в „Днес в групата прочетох…” и защо предпочитаме Арника CH30 пред пеницилин?
Защото, мили хора, светът се развива! Защото имаме достъп до много ИНФОРМАЦИЯ и продукти, от които да избираме. Защото вече не е достатъчно само да разчиташ на бабини предания, а трябва да си подплатен с достоверен опит на други майки като теб. Защото има социални мрежи и хората комуникират. Защото има книги, сайтове, блогове, специалисти и организации, които да те подпомогнат като родител.
Светът върви напред, заедно с хубавите и лошите му страни. Всяка област търпи развитие. Научно се доказват факти, които до преди 15-20 години са изглеждали като пълни измислица – да говориш на нероденото си дете, защото то те чувало в корема и се успокоявало от гласа ти, да вярваш, че в яслена възраст децата могат да учат и то да схващат много, много бързо, да се съобразяваш с емоционалните нужди на бебето, че защо, то нищо не разбира…и още безброй примери.
Безсмислено е да се противопоставяме на новото, на прогреса. По-добре е да се адаптираме и да внимаваме на каква информация се доверяваме. Не може практики, които са се прилагали преди 30 години да са напълно приложими и днес (не, че няма такива, но са малко).
Сега имаме право на избор, имаме право на мнение, имаме право да се борим. Ако до преди три десетилетия във всяка къща е имало един и същи миксер, то днес вече разполагаме с многообразие от кухненски уреди, от които да избираме.
Голям спор при „модерните майки” и по-традиционно ориентираните се поражда от темата за храненето на децата. Едните твърдят, че в менюто на подрастващите трябва да присъства балансирано хранене, което изключва захар, големи количества бяло брашно, много сол, без пържени храни и полуфабрикати. Другите твърдят, че щом ние сме ги яли и сме живи и здрави, то по едни макарони със захар за всички, моля.
“Аз като съм ял „вредна храна”, та сега какво ми е?”.
Първо, не сме яли толкова вредна храна, колкото сега се предлага. Пшеницата се произвеждаше в Добруджа и не идваше ГМО от Америка, прясното мляко не беше пастьоризирано със срок на годност 6 месеца, а го пиехме директно след като кравата е издоена, в луканката имаше месо, а не цялата менделеева таблица.
Второ, като деца използвахме дуплекси на домашните си телефони, сега защо четете тази статия от смартфона си?
Защото всичко търпи развитие и това, което се е считало за норма в миналото, не значи, че е вечната истина и трябва да се придържаме към него изначално. Науката открива нови знания и постоянно върви напред.
Кой твърди, че нищо ни няма от начина, по който са ни отглеждали като малки? Нима нашето поколение не е поколението с най-много репродуктивни проблеми, нима млади хора на по 30-40 години не получават инфаркти, нима алергиите не са бич за населението от 21-ви век…Всичко това е следствие от начина ни на живот като деца и сега. И аз обичам баница с боза и пържени филийки, но е видимо, че това не са основните храни, които трябва да се консумират от деца.
Мъничетата имат нужда от полезни белтъци, въглехидрати и мазнини, за да се развива организма им.  Как очаквате да давате на две годишно дете fast food и кока-кола и после да крещите след него, че не се спира и е хиперактивно?!
Моята теза е, че истината е някъде по средата. “Always choose the middle way” е казал Буда. Избирам най-доброто от миналото – игрите навън, повече свобода за детето ми, водя го често на вилата, където да има досег до животни, използвам билки и чайчета, които баба ми е набрала, ограничавам телевизията и досега до електронни устройства…, но не се отказвам от настоящето и бъдещето. Търся информация за всичко, което ме тревожи, третирам детето си като равноправен човек, а не като моя собственост, храня го възможно най-пълноценно, развивам уменията му и се интересувам от развитието му.
Безпредметно е да сравняваме две различни епохи. Сигурна съм, че нашите деца ще се смеят на начина, по който са отглеждани сега, просто защото всичко се променя с такива бързи темпове, че на тях ще им е чуждо това, което сега за нас е новост.
Аз считам себе си за „модерна майка” с всичките му позитиви и негативи, която е адаптирала най-доброто от миналото и настоящето. Вие какъв тип родители сте?
Убедена съм, че всеки има своите аргументи, в които винаги може да се намери истина. Светът е шарен, едни ядат киноа, други грис, трети ги комбинират. Вие избирате и никой няма право да ви съди за избора, стига той да е достатъчно информиран и аргументиран.
Децата ни се нуждаят от внимание и любов, за тях майката е всичко и не се интересуват от епитети и клейма, така че дали сте модерна, традиционна, веган, хипстър или каквато и да е майка, то бъдете добър човек и ги отглеждайте с внимание, защото всяко действие днес рефлектира на бъдещето им утре!
Присъединете се към фейсбук групата ни БЕБЕВОДИТЕЛ, където обсъждаме всичко, което ни вълнува като родители и се смеем над неволите си.